327 milliárd forint Miskolc és térsége fejlesztésére

Forrás: MTI

 2018. január 29. 17:17

Ipari, idegenforgalmi, közbiztonsági és infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg állami forrásból a Modern városok program keretében Miskolcon és térségében, mintegy 327 milliárd forint értékben.

Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter január 29-i sajtótájékoztatóján elmondta: a programnak köszönhetően elkészül Miskolctól a magyar-szlovák államhatárig az M30-as autópálya, amely közvetlen összeköttetést jelent a borsodi megyeszékhely és Kassa között, miután Kassától a határig már megépült a sztráda szlovákiai szakasza. A nemzetstratégiai szempontból kiemelt fontosságú, 2022-ig elkészülő gyorsforgalmú út kivitelezése összességében 240 milliárd forintba kerül.

Milliárdokat költ majd az állam Miskolcon a tapolcai strand fejlesztésére, a diósgyőri vár rekonstrukciójának folytatására és befejezésére, ipari park kialakítására, intelligens térfigyelő kamerarendszer telepítésére, elkerülő út és közlekedési csomópont megépítésére.

A diósgyőri vár látványterve

Fotó: MTI

A Modern városok programban az országban 250 projektet támogatnak összesen 3500 milliárd forinttal, amiből - tervezésre, projekt-előkészítésre - 600 milliárdot már megkaptak az önkormányzatok. A miniszter hangoztatta: ez a valaha volt legnagyobb vidékfejlesztési program, a megyei jogú városok fejlesztése messze túl nyúl a városhatárokon, a tervek szerint valamennyi projekt 2022-ig elkészül.