Négymilliárdra pályázhatnak turisztikai térségek

Forrás: turizmus.com

 2017. május 25. 14:26

Új turisztikai pályázati kiírást bocsátottak társadalmi egyeztetésre, amely értelmezésünk szerint kifejezetten a kiemelt turisztikai térségekben megvalósuló desztinációfejlesztéseket és márkázást szolgálja.

A kiírás Turisztikai fejlesztési térségek pozicionálása címmel került társadalmi vitára, GINOP-1.3.4-17 kódszámmal.

Mint a tervezetből kiderül, minimum 50 millió, maximum 1 milliárd forint közötti vissza nem térítendő támogatásban részesítik a pályázókat, de a kiírás szerint azon projekt igényelhetnek csak 400 millió forintnál nagyobb támogatást, melyekben a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma elérte a 2 milliót a 2016. évi adatok alapján. A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 4 milliárd forint, melyből a tervek szerint 11-15 projektet támogatnak majd.

Mint a kiírástervezet emlékeztet: a GINOP 1.7.3 Vállalkozások hálózatosodásának és piacra jutásának elősegítése pontja rögzíti a turisztikai desztináció menedzsmenthez köthető fejlesztéseket, együttműködést. Olvasatunkban ez azt jelenti, hogy a desztinciómenedzsment típusú működéssel a jövőben is számol az állami irányítás.


Köztudott, hogy a turisztikai fogadóterületeken jelenleg is működnek helyi és térségi turisztikai, több helyen turisztikai desztináció menedzsment szervezetek, melyek feladata a kiírásban megfogalmazottak szerint továbbra is a fogadóterület fejlesztése, a turisták tájékoztatása, a KKV szektorral való kapcsolattartás, a turisztikai közösségi igények összefogása.

A felhívás mostani céljaként azt alábbiakat emelik ki a desztinációk területén a turisztikai szolgáltatók közötti együttműködés erősítése, a turisztikai fogadóterületek versenyképességének javítása, a kínálati elemek szolgáltatási csomaggá történő alakításával, a desztináció vonzerejének javítása, a desztinációk imázsának fejlesztésével.

Ugyanakkor a tervezetben az áll: a program középpontjában a térségi együttműködések ösztönzése áll. Mint írják, „a felhívás keretében a térségi szint erősítése történik meg, mivel ez az a méret, amiben az adott desztinációt megfelelő hatékonysággal fejleszteni, kommunikálni, értékesíteni lehet."

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2017. június 4-ig várják a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban, részletek ITT.