41 turisztikai beruházást érint az állami forrásmegvonás

Forrás: turizmus.com

 2023. január 13. 21:20

A takarékoskodás jegyében összesen közel 73 milliárd forintot von el az állam a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-től. Ez 41 tervezett beruházást érint – tudta meg az Index Guller Zoltántól, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnökétől.

A magyar kormány 2022 őszén döntött arról, hogy újratervez vagy szükség esetén ideiglenesen felfüggeszt bizonyos beruházásokat a háború miatt kialakult energiaválság következtében. Ez elérte a Magyar Turisztikai Ügynökséget (MTÜ) is. Pénteken az ügynökség honlapján a közérdekű adatok között az Index megtalálta, hogy a vállalat egyes leányvállalataitól milyen mértékű forrásátcsoportosítást kell végrehajtani.Az egyik leányvállalata, a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., amelytől összesen több mint 72 milliárd forint elvonásáról döntöttek.A cég feladata többek között a Kisfaludy Program révén megvalósuló projektek állami támogatása mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Fejlesztési Bank együttműködésével a finanszírozás, illetve megvalósítás.

Az állami támogatást csak olyan projektektől vonták el, ahol még egy kapavágás sem történt

Fotó: 123rf.com

Az Index megkereste a közzétett átcsoportosítások, illetve forráselvonások miatt Guller Zoltánt, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnökét, aki válaszában kiemelte: „A vezérelv azt volt, hogy torzó nem maradhat az országban, ezért a már elindult beruházásokat be kell fejezni. A döntést követően ennek megfelelően vizsgáltuk felül, hogy melyek azok a turisztikai fejlesztések, amelyek a Kisfaludy Program keretében támogatásban részesültek, de még nem indultak el. Összességében 41 beruházást érint a döntés, ezek között van kisebb panziófejlesztés, de több nagy szállodaberuházás is."

Hozzáfűzte, hogy a lista elérhető a program honlapján. „A rendezőelv az volt, hogy azoktól a turisztikai fejlesztésektől vonjuk el a támogatást, amelyek el sem indultak. Ha úgy tetszik, ahol egy kapavágás sem történt a támogatás odaítélése óta" – fogalmazott Guller Zoltán, aki megerősítette, hogy azokat a fejlesztéseket, amelyek már folyamatban vannak, nem érinti a döntés.

Az Index kigyűjtötte azokat a projekteket, amelyektől a legnagyobb támogatási összegeket vonja vissza az állam

Fotó: Index.hu

Guller Zoltán emlékeztetett, hogy a kormány még tavaly egy hatpontos intézkedéscsomagról döntött, amely a teljes szektort támogatja. Ezek közül az intézkedések közül a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésének felfüggesztése önmagában 30 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál.

További fontos segítség, hogy az idei év első három hónapjában a szektorban működő kis- és középvállalkozások részére egy 150 milliárd forintos keretösszegű energetikai pályázat is elérhető – tette hozzá.