45 csapat a CheckINN Turisztikai Innovációs Versenyen

Forrás: turizmus.com

 2022. október 26. 15:42

2022 szeptemberében immár negyedik alkalommal indult útjára a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) égisze alatt a CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny.

A hagyományokkal rendelkező, kifejezetten egyetemistákra fókuszáló program idén is kiemelkedő népszerűségnek örved: az első fordulóra az ország 12 egyeteméről 45 csapat regisztrált, amiből 35 adott le érvényes pályázati anyagot.

A háromfős csapatok az idei évben a két, klasszikusnak mondható „Aktív turizmus” és „Szállodaipar-vendéglátás” kategóriák mellett az OTP Travel Kft.-vel közösen meghirdetett „Vállalati kihívás” kategóriában is indulhattak. A legnépszerűbb területnek még mindig a szállodaipar bizonyult: ebben a kategóriában 17 csapat szállt versenybe a hárommillió forintos ösztöndíjért és az értékes különdíjért.

Aktív turizmus kategóriában 12, míg Vállalati kihívás kategóriában pedig 6 formáció küzdhet a legjobb pályamunka elismeréséért.

Utóbbi esetében a csapatok kifejezetten az utazási irodák visszatérő nehézségére fókuszálnak majd: a kihívás arra keresi a választ, hogyan tehetők népszerűvé a fiatalok körében az utazási irodai szolgáltatások.

Az intézmények tekintetében ismét a fővárosi egyetemek és főiskolák körében a legnépszerűbb a kétfordulós verseny: a Budapesti Corvinus Egyetemről 11, a Budapesti Gazdasági Egyetemről 7, a Budapesti Metropolitan Egyetemről 5, míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről és az Eötvös Loránd Tudományegyetemről 3-3 csapat jelentkezett. A vidéki egyetemek is szép számmal jelentkeztek: a Szegedi Tudományegyetemről 5, a győri Széchenyi István egyetemről 4, míg a Miskolci Egyetemről 3 csapat adta le pályamunkáját.

A diákok körében egyre fontosabb szerepet játszik az automatizációs folyamatok implementálásának kérdése a turizmusba. Ezt jól tükrözi, hogy a legnépszerűbb terület 14 pályaművel a digitális és IT-megoldásokra benyújtott innovációk voltak. Az érintésmentesség, a komfort, a praktikusság és fenntarthatóság mind-mind meghatározó szerepet játszanak az ötletek tekintetében. Ezek között szerepel számos pontgyűjtő, játékos vagy tematikus, illetve térképalapú kereső applikáció egyaránt.

A szolgáltatás innováció területére érkezett 10 ötlet főként a vendéglátás és szálloda szegmensét szeretné felfrissíteni. Frappáns kiegészítő szolgáltatások integrálása, termelői piacokat bevonó innováció, vagy akár munkaerő kérdésére adott fejlesztés is megjelent a művek között. Ezenkívül számos zöld- és marketinginnováció is benyújtásra került, ami jól tükrözi a hallgatók társadalmi és szociális érzékenységét.

A csapatok számára most nincs más feladat, mint izgulni a második fordulóba való továbbjutásért. Ehhez elég lesz két zsűritagtól pozitív értékelést, tehát „igent” kapni a pályaművükre. Viszont a versenyzők nem sokáig dőlhetnek hátra: november 6-án kezdetét veszi a munka érdemi része, ahol a továbbjutóknak már egy komplex üzleti terv kidolgozása lesz a feladata.

A díjazás tekintetében az indulók értékes nyereményekre számíthatnak idén is:

  • A Szállodaipar-vendéglátás, valamint az Aktív turizmus kategória első helyezettjei csapatonként nettó 3 millió forint pénznyereményben részesülnek.
  • A Vállalati kihívás kategória legjobb ötletét benyújtó csapat pedig az OTP Travel felajánlásával egy 4 napos, 3 éjszakás utazást nyerhet Rómába, Párizsba vagy Amszterdamba.

Idén az eredményhirdetés során különdíjak kiosztására is sor kerül:

  • Az Aktív turizmus különdíjasai 3 darab Fjällräven Kanken hátizsákot, a Grube Kft. felajánlásából,
  • a Szállodaipar-vendéglátás különdíjasai pedig belföldi 2 éjszakás szállodai tartózkodást nyerhetnek.

 

A 2021-es verseny díjazottjai

Fotó: CheckINN

Az értékes díjak mellett szakmai kapcsolatokat és fontos tapasztalatokat szerezhetnek a diákok. Ezenkívül az MTSZA és a CheckINN rendszeres programokkal, rendezvényekkel és tehetséggondozással kívánja segíteni a tehetséges, fejlődni kívánó hallgatókat.

Az első forduló bírálata várhatóan 2022. november 6-áig zárul.

A CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny honlapja: https://innovacio.check-inn.hu/