472 milliós bírság a Viagogo jegyértékesítő platformnak

Forrás: MTI

 2021. december 27. 14:04

A Gazdasági Versenyhivatal 472 milliós bírságot rótt ki a Viagogo jegyértékesítő platform svájci üzemeltetőjére a fogyasztókat megtévesztő és pszichés nyomás alá helyező, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatai miatt - tájékoztatott a GVH.

Kiemelték: a versenyhatóság egyúttal megtiltotta a jogsértő gyakorlatok folytatását és arra kötelezte a vállalkozást, hogy 100 napon belül igazolja a hatóság felé jogszerű működését.

A hivatal 2019 vége óta folytatott vizsgálatot a globális jegyértékesítő platform működtetőivel szemben, mivel a magyar fogyasztóktól számos panasz érkezett a szolgáltatással kapcsolatban - emlékeztettek.

 

A GVH korábban sajtóközleményben, valamint fogyasztói tájékoztatóban figyelmeztetett mindenkit a körültekintő jegyvásárlásra, különös tekintettel az ünnep előtti időszakban.

A GVH vizsgálata feltárta, hogy a Viagogo platformja hibásan tájékoztatta felhasználóit a fizetendő vételárról és az átváltási árfolyamról. A vásárlás folyamata során ugyanis a jegyárakra számtalan további, egymást részben átfedő tétel rakódott, amelyekkel a fogyasztók csepegtetve, zavaros módon szembesülhettek. Emellett a ténylegesen alkalmazott devizaátváltási árfolyam egyes esetekben csak akkor derült ki a felhasználók számára, amikor a szolgáltató megterhelte bankkártyájukat a végösszeggel.

A portál a jegyvásárlás során folyamatosan sürgető üzenetekkel helyezte pszichés nyomás alá a fogyasztókat (például: "már csak 2 perc 17 másodperc maradt a vásárlás befejezésére."). Ez a módszer jogellenes, agresszív kereskedelmi gyakorlatnak minősül, mivel megzavarja a nyugodt és megfontolt döntési folyamatot - hívta fel a figyelmet a GVH.

A versenyhivatal arra is kitért: szintén jogsértő volt, hogy a fogyasztók számára nem derült ki a platform szerepe a jegyértékesítésben, így a fogyasztók nem kaptak megfelelő információt arról, hogy a jegy megvásárlására vonatkozó szerződést pontosan kivel kötik meg. A felhasználók ellentétes tájékoztatással találkozhattak arról is, hogy az üzemeltetőnek milyen ráhatása van a weboldalon kialakított árakra - mutattak rá végül a közleményben.

 

Bíróságra megy a Viagogo a GVH döntése miatt

Cikkünkre 2022. január ötödikén rövid közleményben reagált a Vagogo sajtóirodája. Ezt az alábbiakban közöljük:

“Csalódottak vagyunk a magyar versenyhatóság döntése miatt, miután sok időt és erőfeszítést fordítottunk a hatósággal való együttműködésre az eljárás során. A döntést a viagogo meg fogja támadni a bíróság előtt. Mivel az ezzel kapcsolatos eljárás folyamatban van, jelenleg nem áll módunkban további részleteket közölni.

Globális vállalkozásként elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minden országban, amelyre tevékenységünk kiterjed valamennyi jogszabályt betartsuk, és a jövőben változatlanul egy biztonságos viszonteladói platformot fogunk biztosítani világszerte minden felhasználónk számára" - zárul a közlemény.