A 2019-es rekordév közelében a magyar turizmus teljesítménye

Forrás: turizmus.com

 2024. január 25. 11:56

2022-höz képest több mint egymillió plusz vendégéjszakával zárta a magyar turizmus a tavalyi évet. A Turisztikai Világszervezet legfrissebb jelentése szerint Magyarországon a globális átlagnál magasabb a visszaépülés üteme.

Tavaly közel 16 millió turista több mint 41 millió vendégéjszakát töltött hazánkban, a szálláshelyek és a vendéglátás bevételei pedig kétszámjegyű, infláció feletti mértékben növekedtek – hangzott el az előzetes adatok alapján tartott évértékelő sajtótájékoztatón.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke arra is emlékeztetett, hogy a végleges forgalmi adatok várhatóan magasabbak lesznek a most közölteknél.

A magyar szálláshely szolgáltatóknál 2022-höz képest 1 millió 300 ezer vendégéjszaka többlet keletkezett, ami azért rendkívüli eredmény, mert a nemzetközi konfliktusok – orosz-ukrán háború, gázai helyzet - miatt egymillió vendégéjszaka maradt el az adatok szerint.

A vendégforgalmi mutatók mellett a szálláshelyek összbevétele is nőtt, és elérte a 860 milliárd forintot, ami 23%-kal magasabb mint 2022-ben. A vendéglátóhelyeken 18%-kal többet, 1 780 milliárd forintot költöttek el tavaly a vendégek.

Guller Zoltán és Könnyid László a sajtótájékoztatón

Fotó: Turizmus.com

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint az eredmény elsősorban a nemzetközi beutazóforgalom jelentős élénkülésének volt köszönhető, ugyanis külföldről 18%-kal több, 7,1 millió vendég érkezett.

Különösen impozáns volt a főváros vendégforgalmának erősödése, hiszen tavaly a magyarországi külföldi szálláshelyi forgalom 59%-át (11,7 millió vendégéjszakát) regisztrálták Budapesten, ami markáns, 19%-os többletet jelent 2022-höz képest.

Guller Zoltán azt is megemlítette, hogy az STR jelentése szerint a hazai szállodák átlagos kihasználtsága tavaly már elérte a 68%-os szintet, ami megegyezik a cseh vagy az osztrák mutatóval, az átlagárak viszont nálunk már magasabbak, mint a V4-es országokban.

Különösen Budapesten nőtt tavaly a turistaforgalom

Fotó: 123rf.com

A legnépszerűbb belföldi turisztikai térségünk, a Balaton eredménye végül nem csak a nyári főszezonban sikerült kiválóra, hanem az egész éves vendégszáma is 9%-kal meghaladta a 2019-es rekordév eredményét. A Balaton népszerűségét jellemzi, hogy ebben a turisztikai térségünkben minden lakosra nyolc vendég jutott a nyári időszakban.

Az eredményekhez a belföldi turizmus motorjának számító SZÉP-kártya is nagymértékben hozzájárult. 2023-ban nemcsak a feltöltések, hanem a költések is történelmi csúcsot döntöttek, összesen 449 milliárd forintot fizettek vele a felhasználók, amelyben a SZÉP-kártya kedvezményes keretének 200 ezer forintos megemelése is közrejátszott.

2024-ben várhatóan tartós növekedési pályára áll a turizmus, a nemzetközi trendekkel összhangban hazánkban is ez évre várható a pandémia előtti beutazóforgalom teljes visszarendeződése. A turisták keresni fogják a különleges, autentikus élményeket, valamint a prémium színvonalú ajánlatokat. Különösen népszerűek lesznek a kulturális, valamint a bleisure – vagyis az üzleti és szabadidős utazást kombináló – látogatások” – emelte ki Guller Zoltán.

A rendezvényen mutatkozott be az MTÜ januártól kinevezett új vezérigazgatója, Könnyid László, aki elmondta, hogy az idei évben várhatóan tovább nő a magyarországi turistaforgalom, és év végéig elérheti a 43 milliót a vendégéjszakák száma.

Guller Zoltán hozzátette, hogy reményei szerint hamarosan sor kerül a ferihegyi repülőtér visszavásárlására, utána egy évvel, tehát 2025-ben várható a légi forgalom további jelentős bővülése, például észak-amerikai járatokkal.

Az MTÜ célja, hogy 2030-ig 20 millió vendég évi 50 millió vendégéjszakát töltsön el Magyarországon, az ágazat pedig legalább 16%-kal járuljon hozzá a GDP-hez.