A 2019-es rekordévről Budapesten – a magánszálláshelyek tükrében

Forrás: turizmus.com

 2020. május 30. 15:42

A budapesti magánszálláshelyi vendégek száma 2019-ben 10,9%-kal nőtt az előző évhez képest, s 108 ezerrel több külföldi vendég fordult meg az üzleti célú egyéb szálláshelyeken. A veszélyhelyzet előtt éppen tetőzni látszott az utóbbi évtizedben nagyon dinamikusan fejlődő Airbnb-szektor.

Az alábbiakban a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ elemzését olvashatják.

A KSH 2020. május végén publikálta az üzleti célú egyéb (korábban: magán-) szálláshelyek 2019. évi adatsorát. Eszerint a tavalyi évben 1,07 millió vendég 3,35 millió vendégéjszakát generált Budapesten a – közkeletű nevén – Airbnb és más közösségi típusú szálláshelyeken.

A sikertörténetben elvitathatatlan a bulinegyed zászlóvivő szerepe, amely az utóbbi években folyamatosan a szakma és a közérdeklődés homlokterébe került, és nem mindig pozitív előjellel – fogalmaz a BFTK.  2019-ben valamennyi fontosabb dimenzióban (külföldi vendégszám és vendégéjszakaszám, összes vendégérkezések és vendégéjszakák száma) a VII. kerület, azaz Erzsébetváros végzett az élen, követi a dobogón a VI. és az V. kerület, ebben a sorrendben.

Az „aranyérmes” VII. kerületben – ahol a bulinegyed is található – a tavalyi évben 383 ezer vendég 1,1 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégéjszakák 95,2%-a külföldi vendégektől származott. A magánszálláshelyi vendégek átlagos tartózkodási ideje a VIII. kerületben, Józsefvárosban volt a leghosszabb (6,6 éjszaka).

A 2019-es, 14 milliót meghaladó összes vendégéjszakaszám a valaha mért legmagasabb vendégforgalmi adat a fővárosban

Fotó: 123rf.com

Ha a kereskedelmi és a magánszálláshelyek forgalmát összegezve értékeljük, 2019-ben 5,69 millió külföldi és belföldi vendég több mint 14 millió vendégéjszakát töltött el Budapesten. A külföldi vendégszám pedig kevéssel maradt 5 millió alatt.

A 14 milliót meghaladó összes vendégéjszakaszám a valaha mért legmagasabb vendégforgalmi adat a fővárosban. Ezt a lendületet törte meg a koronavírus járvány 2020-ban.

Az Airbnb-szektor korlátlan növekedésének semmi sem szabott határt, 2010-hez képest töretlen volt a felfutás: abban az évben ugyanis 49 ezer vendég 167,8 ezer vendégéjszakát generált, és voltaképpen ezt követően kezdett felfutni az Airbnb-jelenség Budapesten. Nem eredménytelenül: az összes vendégéjszakaszám kilenc év alatt (2010-től 2019-ig bezárólag) a 20-szorosára, a vendégszám a 22-szeresére nőtt a fővárosban.

Az Airbnb térhódításával nem csupán a magánszálláshelyek forgalmának volumene, de Budapest súlya is sokszorosára nőtt Magyarországon belül, ha a magánszálláshelyi forgalom térbeli eloszlását nézzük:

a főváros 2010-ben szinte még jelentéktelen mértékben, csekély 5,2%-kal képviseltette magát a magánszálláshelyeken eltöltött összes magyarországi vendégéjszakák forgalmából. Ugyanez az arány 2019-ben megközelítette a 30%-ot!

A járványkrízis utóhatásai új helyzet elé állíthatják mind a magán-, mind a kereskedelmi szálláshelyek piacát

Fotó: 123rf.com

A kereskedelmi- és magánszálláshelyi vendégforgalom alapján tehát két domináns súlypont, két „pólus” volt elkülöníthető a fővárosban: az V. kerület mindeddig a kereskedelmi szállásadás „zászlóshajójaként” tudott megjelenni, míg az Airbnb típusú szálláspiac magterületévé egyre inkább a VII. kerületi bulinegyed vált.

Köztük húzódik a gyors ütemben felzárkózó VI. kerület, amely a szakemberek előrejelzése alapján a szállodaátadások súlypontjává válik, lévén a legtöbb szállodafejlesztési projekt ma ebben a negyedben koncentrálódik. A járványkrízis utóhatásai azonban új helyzet elé állíthatják mind a magán-, mind a kereskedelmi szálláshelyek piacát.

Bár a 2019. évi mennyiségi rekordok 2020-ban biztosan nem dőlnek meg, a Budapesti Fesztiál- és Turisztikai Központ, mint a főváros hivatalos kulturális és turisztikai szervezete

a jelenlegi kihívásokkal teli időszakban is Budapest láthatóságán és stratégiai újratervezésén dolgozik,

szakmai partnereivel együttműködésben, egy biztonságos, lokális és fenntartható szemlélet mentén – olvasható az elemzésben.