A borturizmus áll az MTÜ őszi forgalomélénkítő kampányának fókuszában

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 07. 16:53

A Magyar Turisztikai Ügynökség őszi országos forgalomélénkítő kampányt indít, amelynek fókuszában a hazai borrégiók állnak. A cél a turisztikai szezon meghosszabbítása és a borvidékek egyediségének, kínálatának bemutatása.

Idén ősszel érdemes új szemmel felfedezni Magyarországot, és még jobban megismerni, milyen élményeket kínálnak hazánk borvidékei. Ezt üzeni a most induló, 6 hetes őszi kampány, amelyben már markánsan megjelenik az egyes borrégiók saját arculata és márkája – hangzott el a kampány beharangozó sajtótájékoztatóján Egerszalókon.

A kampánytervezés során ismét a forgalmi adatokat hívta segítségül a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), így mindenkihez célzottan azon borrégiónak a hirdetései jutnak el, amelyek a legrelevánsabbak a számára.

borturizmus_mtu

Könnyid László (j), az MTÜ általános vezérigazgató-helyettese és Gál Zsombor (b), az MTÜ borturisztikai szakértője a sajtótájékoztatón

Fotó: MTÜ/Kiss Lóránt

A kampányhoz 6 különböző – borrégiónként más és más – hirdetés készült, ezek jelennek majd meg az óriásplakátokon, nyomtatott és online felületeken, illetve a közösségi médiában is. Az imázsfilm a szüreti időszakban a boron, gasztronómián és borvidékeken keresztül inspirál új helyek felfedezésére, amely online és televíziós csatornákon is látható lesz majd.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón kiemelte: az MTÜ elkötelezett a borturizmus és annak széles körű népszerűsítése iránt. Fontos eleme a gasztronómiának, és kiemelkedő szerepe van az országimázs-formálásban is.

Az idei kampány újdonsága, hogy – a korábbi nyári kampányhoz hasonlóan – adatvezérelt eszközökkel szólítja meg a különböző célcsoportokat, így például az egyre markánsabb szegmenst képviselő fiatal korosztályt is. Ez azért is fontos, mert a borrégiók vendégéjszakáinak 40 százalékát a 35-54 évesek, míg közel 20 százalékát a 25-35 évesek töltötték el – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes.

 

Borrégiónként új arculat

A borrégiók most bemutatkozó saját arculata túlmutat a kampányidőszakon, hiszen a jövőben ennek az elemeit és üzeneteit használja majd az MTÜ a hazai borturizmus népszerűsítésére. Az arculat nem teljesen új keletű, hiszen a 2019-ben bemutatott közösségi magyar bormárkán – Magyar Bor, Személyesen – alapszik. Az új logókat, valamint a szlogeneket, üzeneteket minden magyar borászat szabadon használhatja, feltüntethetők a pincészetek helyszínén, nyomtatványaiban, online felületein és a rendezvényeken. Az új arculat alapján készült borturisztikai kiadványok és térképek pedig már letölthetők a bor.hu weboldalról, nyomtatott formában pedig a Tourinform-hálózat irodáiban lehet őket beszerezni.

borturizmus_mtu

Az új logókat, valamint a szlogeneket, üzeneteket minden magyar borászat szabadon használhatja

Fotó: MTÜ/Kiss Lóránt

Gál Zsombor, az MTÜ borturisztikai szakértője hangsúlyozta: fontos újítás, hogy mostantól a hazai borvidékeket felölelő 6 borrégió szerepel a marketingben, amelyek egységes logika mentén kaptak itthon és a nemzetközi piacon is jól kommunikálható, az adott régió jellegzetességeit erősítő arculatot. A borturizmus egyre fontosabb részét képezi az országmárkának, a fókusz a teljes desztinációs élménycsomagon van.Fontos a kampány marketingjében az, hogy a borok helyett az alkotók, a borászok, borászatok és persze maguk az utazók kerüljenek középpontba és az, hogy személyesen fedezzük fel az ország borvidékeit.

mtu_borturizmus

A kampányindító sajtótájékoztatón bemutatták a borrégiók új arculatát

Fotó: MTÜ/Kiss Lóránt

A hat borrégió és a hozzájuk rendelt új szlogenek a Magyar bor – Személyesen márkakoncepció égisze alatt az alábbiak szerint alakultak:

  • Balaton borrégió: Pezsgés, borok, vitorlák és Te személyesen
  • Duna borrégió: Ízek, borok, pincefalvak és Te személyesen
  • Felső-Magyarország borrégió: Hegyek, borok, történelem és Te személyesen
  • Felső-Pannon borrégió: Hit, bor, kultúra és Te személyesen
  • Pannon borrégió: Völgyek, borok, napfény és Te személyesen
  • Tokaji borrégió: Dűlők, borok, örökség és Te személyesen

 

Megújult a bor.hu

A borvidéki utazások népszerűsítését szolgálja ki a teljes egészében megújult bor.hu weboldal, melynek segítségével megszervezhetők a boros utazások – a borvidéki túratippektől kezdve az eseménynaptáron keresztül a borászatok kiválasztásáig. Az oldal minden borvidékről összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat, ismerteti a jellemző szőlőfajtákat, borstílusokat, földrajzi adottságokat, és bemutatja az egyes tájak legfontosabb turisztikai látnivalóit is. A magazin ezen kívül tartalmas cikkeket is közöl borral kapcsolatos témákban, a  borászatkereső segítségével pedig már csaknem 370 hazai borászat közül válogathat a látogató. Az oldal megújult angol nyelvű verziója is hamarosan elérhető lesz.