A City bankjai is számítanak a külföldi szakemberekre

Forrás: MTI

 2017. április 27. 13:49

Nem csak a turizmust aggasztja az Egyesült Királyságban a külföldi munkaerő kérdése. A londoni City pénzügyi szolgáltatási szektorának is rendkívül fontos, hogy a brit EU-tagság megszűnése után is korlátozások nélkül hozzáférjen a EU-tagállamokból érkező magasan képzett szakemberekhez.

„A City bankjai számára nem is az a legnagyobb horderejű kérdés, hogy London milyen újfajta kereskedelmi kapcsolatokat alakít ki az EU-val, miután kilépett az unióból, hanem az, hogy a bevándorlás szabályozásában milyen változások lesznek” – nyilatkozta Jes Staley, a Barclays befektetési bankcsoport vezérigazgatója. – „Ez talán még fontosabb a City pénzügyi szektora számára, mint a passporting-jogok érvényesülése.”

A passporting az euróövezeti piacokra szóló szolgáltatásnyújtási engedélyek rendszerét jelenti. Az Európai Bizottság álláspontja szerint a londoni pénzügyi szektor befektetési szolgáltatásokat nyújtó vállalatai elveszíthetik ezeket a jogosítványaikat, ha Nagy-Britannia tagsága az EU egységes belső piacán megszűnik.


Fotó: IFL group

A brit kormány azonban az EU-tagság megszűnése után nem kívánja fenntartani Nagy-Britannia tagságát az Európai Unió egységes belső piacán sem, mivel a hivatalos érvelés szerint e tagsághoz olyan feltételeket kellene teljesíteni, mintha a brit EU-tagság meg sem szűnne.

Theresa May miniszterelnök többször egyenes utalást tett arra is, hogy a bevándorlási szabályok szigorítása várható, miután Nagy-Britannia kilépett az EU-ból. May szerint ugyanis a brit EU-tagságról tartott tavaly júniusi népszavazás megmutatta, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt, és az Európai Unió tagországaiból érkezők számának szabályozását kívánják.

A bankok egyre inkább hasonlatossá válnak azonban a technológiai cégekhez, ezért a legmagasabban képzett műszaki szakemberekre is szükségük van. Jes Staley szerint ezért a brit kormánynak elsődleges fontosságú kérdésként kell kezelnie, hogy e szakembereket a pénzügyi szolgáltatási szektor a brit EU-tagság megszűnése után is alkalmazhassa, és a világ bármely szegletéből Londonba csábíthassa.