A FEOSZ üdvözli a Ryanair és a Wizz Air megbüntetését

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 26. 17:21

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége szerint további szigorú hatósági ellenőrzésekre van szükség.
A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) közleménye szerint a tömegesen előfordult poggyászkésések miatt már 2018. július 23-án felhívta a figyelmet arra, hogy a Ryanair nem jár el tisztességesen a fogyasztókkal szemben. Az utasok által kifizetett szolgáltatásnak  része volt – vagy kellett volna, hogy legyen –, hogy a poggyászokat elszállítják a  a célállomásra. Azonban sajnálatos módon ez számtalan esetben nem történt meg, holott a Montreali Egyezmény szigorú felelősségi szabályokat állapít meg ez esetben. Nemcsak a poggyászok sérülése, elvesztése, hanem késése esetén is élhetnek a fogyasztók kártérítéssel, és a FEOSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy kifogásolható volt a Ryanair gyakorlata.

A FEOSZ szerint fennáll a későbbi jogsértés veszélye

Fotó: unsplash.com

Ezzel párhuzamosan felmerült a Wizz Air légiszolgáltatóval szembeni eljárás, és ez esetben 25 milliós bírság szükségessége is. Mint megállapítást nyert, nem teljesítette szerződésben vállalt kötelezettségeit, nem biztosította az utasok által előzetesen kifizetett szolgáltatásokat, mindeközben semmibe vette a fogyasztóvédelem alapvető szabályait. A Miniszterelnökség közleménye szerint a WizzAir több járatánál is előfordult nyáron, hogy nem tudtak elszállítani minden jeggyel rendelkező utast.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége üdvözli a hatóság azonnali fellépését és hatásos eljárását,  és egyidejűleg arra is felhívja a figyelmet, hogy indokoltak a további szigorú hatósági ellenőrzések a légi személyszállítási szolgáltatók esetében, hiszen bármikor fennáll a későbbi jogsértés veszélye.

Kapcsolódó cikkek