A GDP 1 százaléka csodákra képes

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 17. 10:44

Még idén elindulnak a turisztikai uniós pályázatok – mondta Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön. Kiszámoltuk: utoljára 35 évvel ezelőtt volt annyi pénz turizmusfejlesztésre, mint ma. Elképesztő lehetőség van a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőinek kezében.

A '80-as évek elején Ausztria 300 millió dolláros hitelt nyújtott Magyarországnak turisztikai infrastruktúrafejlesztésre. Az akkori mintegy 30 forintos árfolyammal számolva, 9 milliárd forintról beszéltünk. Három és fél évtizeddel ezelőtt a nemzeti össztermék alulról súrolta a 900 milliárdot. Az osztrákok tehát a GDP 1 százalékát kitevő hitelt adtak.

Abból a pénzből lehetett új pályára állítani a magyar turizmust. Egymás után nyílt meg Budapesten a Fórum (ma InterContinental), a Hyatt (ma Sofitel), a Penta (ma Mercure Buda), a Novotel és a Budapest Kongresszusi Központ. Akkor épült újjá a fővárosban a Radisson Blu (előtte Béke), a Hungaria (előtte Szabadság), Sopronban pedig a Lövér (előtte Fenyves). Az egész ország üdvére, a ferihegyi repülőtéren akkor épült a 2/A terminál.

Ma 300 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre turizmusfejlesztésre. Sőt még több is, ha hozzászámoljuk a 2017. évi 11 milliárdos költségvetési forrást. Ez a 311 milliárd, kísérteties hasonlósággal, az 1 százalékát teszi ki a mai 32 ezermilliárdnyi GDP-nek.

Kérem szépen a közgazdákat, ne korrigálják, ha nem pontosan 1 százalék akár a 35 évvel ezelőtti, akár a mai összeg, s nagyon kérem a turizmusban érintetteket, ne vessék szememre, hogy a 300 milliárdnyi uniós forrás nem csak egy évre szól, mert annak idején a 300 millió dollárt sem egyetlen év alatt költöttük el. S most azt is tegyük félre, hogy további százmilliárdos nagyságrendű fejlesztések szolgálhatják áttételesen a turizmust.

A legfontosabb, hogy ugyanolyan esély előtt áll a magyar turizmus, mint a '80-as években. Sőt! Akkor, a '80-as évek közepén kellett elkezdeni kiépíteni a külképviselői hálózatot, ami ma adott. A '90-es évekig kellett várni az önálló nemzeti marketingszervezet életre hívására, ma pedig ez is adott. Ráadásul a fejlesztésekről szóló döntések ugyanabban a műhelyben születhetnek, mint ahonnan irányítják a képviseleteket és a nemzeti marketinget.

Elképesztő lehetőség van a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőinek kezében. Igaz, a felelősség is az övék, hogy az elkövetkező években fizetőképes keresletet is generáljanak a fejlesztésekhez.

Szebeni Zsolt
főszerkesztő


A cikk a Turizmus Panoráma 2016. szeptemberi számában jelent meg. Ön még nem előfizetőnk? Kattintson ide!