A HOTREC üdvözli az EU fellépését az Airbnb-vel szemben

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 21. 11:16

Az intézkedések elősegítik a tisztességesebb piaci környezetet – állapította meg európai szállodák és vendéglátóhelyek ernyőszervezete.

A HOTREC már régóta igyekszik elérni, hogy a tisztességes verseny érdekében különböztessék meg a piaci szereplőket. A szervezet megállapítja, hogy az úgynevezett közösségi gazdaság igen gyorsan fejlődött az elmúlt években. Eredetileg csak egy-egy magánember alkalmanként adta bérbe az otthonát turistáknak, azóta azonban egyre többen vannak, akik rendszeresen és professzionális szinten foglalkoznak ezzel .

A szervezet szerint elérkezett az idő, hogy a fogyasztók számára is megkülönböztethetővé tegyék, kik azok, akik üzletszerűen szolgáltatnak. A HOTREC teljes mértékben támogatja az Európai Bizottság döntését a nagyobb átláthatóságért és a megbízható információkért.

Magánszemély vagy üzletember?

Fotó: turizmus.com

Vera Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős EU-biztos tegnap arról számolt be, hogy az Airbnb elkötelezte magát amellett, hogy módosítja szerződéses feltételeit, és az árait átláthatóbban tünteti fel. Az Airbnb vállalta azt is, hogy egyértelművé teszi, hogy az ajánlatot magánvendéglátó vagy szakember nyújtja-e, mivel eltérő fogyasztóvédelmi szabályok vonatkoznak rájuk.

„Az európai vendéglátóipar mindig is elismerte, hogy az úgynevezett közösségi gazdaság bővíti a választékot az utazók számára, de ez csak tisztességesen és fenntartható módon történhet. A Bizottság bejelentése nagy lépés e felé” – mondta Ramón Estalella, a HOTREC közösségi gazdasággal foglalkozó elnöke. „Várjuk, hogy az Airbnb a gyakorlatba is ültesse át vállalásait, ami hamarosan egy átláthatóbb és tisztességesebb piaci környezethez vezet Európában” – közölte Christian de Barrin, a HOTREC vezérigazgatója.