A Huncut szilva herceg lett Magyarország tortája

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 01. 14:19

Hétfőn az Országház Vadásztermében bemutatták az alkotókkal együtt az ország Szent István-napi, kétféle kenyerét és két tortáját, amelyeket meg is kóstolhattunk.

Gyomorrendészeti okokból kifolyólag illett először a kétféle kenyér kóstolásával kezdeni, itt a sorrend valóban nem számított: az ország kenyere címet a Balmaz Sütöde gulyás kenyere nyerte el, míg az innovatív kategóriában a mórahalmi Varga Pékség batátás kenyere vittel el a pálmát. „A tányér szélére tett kenyeret vissza kell helyezni az asztal közepére” – jegyezte meg a sajtótájékoztatón Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke, és a jelek szerint a szakma mindent meg is tesz ennek érdekében.

mo_kenyere

Az ország kenyere címet a Balmaz Sütöde gulyás kenyere nyerte el

Fotó: MTI / Illyés Tibor

A kenyerek megízlelését természetesen a torták követték. Az idén 16. alkalommal megrendezett Magyarország Tortája versenyét a nagykőrösi Vanília & Gelarto „Huncut szilva herceg” fantázianevet viselő kreációja nyerte, amelyet Karikó Orsolya alkotott.Megtudtuk, hogy a torta ötletét a kedvelt magyar gyümölcs, a szilva mellett az egri vörös borok ihlették.A torta fő eleme természetesen a szilva, amelyet harmonikusan párosítottak a többi remek alapanyaggal.

Karikó Orsolya nyertes tortának ötletét a szilva mellett az egri vörös borok ihlették

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden esztendőben a Magyar Cukrász Ipartestülettel közösen hirdet meg, idén a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László nyerte meg „Nagyi kedvence” nevű tortájával.

A hozzáadott cukor nélküli tortában selymes összhangban keveredik a savanykás málnavelő, a fehér csokis pisztácia, a mascarpone, valamint némi hibiszkusz virág és csipkebogyó. A szegedi cukrász másodszor győzedelmeskedett, miután 2019-ben a „Kicsi gesztenye” nevű alkotása vitte el az első helyet.

A két torta kategória győztese a Zsolnay Porcelánmanufaktúra jóvoltából egy-egy kézzel festett tortatálat kapott ajándékba.

A győztes tortákat augusztus 19-től lehet kóstolni az ország számos cukrászdájában – ezek listája folyamatosan frissül, és megtalálható többek között a cukraszat.net portálon is.

(Borítókép: Magyarország tortája 2022-ben, Magyar Cukrász Ipartestület)