A húsvéthatás alakította a márciusi statisztikát

Forrás: turizmus.com

 2019. május 10. 13:03

Márciusban ugyan a külföldi és a belföldi vendégéjszakák száma is csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a szezonális és naptárhatás figyelembevételével azonban mindkét adat nőtt – jelentette a KSH.

Márciusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4,1 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatás figyelembevételével azonban a külföldi vendégforgalom 1,7, a belföldi vendégforgalom 3,7 százalékkal nőtt – jelentette az MTI a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

A külföldi vendégforgalom alakulására alapvető hatással volt, hogy a húsvét tavaly márciusra, idén viszont áprilisra esett. A belföldi vendégforgalmat ezenkívül még az is befolyásolta, hogy a múlt évben a március 15-ei hosszú hétvége négynapos volt, illetve a nagypéntekkel kezdődő húsvéti ünnepek és az iskolai tavaszi szünet kezdete is márciusra esett.

Ennek ellenére nőttek a bevételek: a kereskedelmi szálláshelyek márciusi bevételei a vendéglátás bevételeinek 20,3 és a szállásdíj-bevételek 0,5 százalékos növekedése folytán 3,2 százalékkal meghaladták a tavaly márciusiakat és 34,874 milliárd forintot értek el.

 

Fotó: MTI

Január–márciusban a külföldi vendégek száma 0,7 százalékkal nőtt, a belföldieké az előző év azonos időszakának szintjén maradt. A külföldi vendégéjszakák száma 1 százalékkal, a belföldieké 4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A tavalyi első negyedévhez képest 0,8 százalékponttal csökkent a szobák kihasználtsága, de az egy szállodai szobára jutó szállásdíjbevétel (REVPAR) 4 százalékkal, átlagosan napi 9141 forintra, a teljes bevétel (TREVPAR) még jobban 5,8 százalékkal 17 088 forintra nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyek első negyedévi bevétele 6,3 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva és elérte a 91,662 milliárd forintot. Ebből a szállásdíj bevételek 48,869 milliárd forinttal részesedtek és 4,6 százalékkal nőttek, a vendéglátásból eredő bevételek 20,6 százalékkal 25,492 milliárd forintra emelkedtek. A szálláshelyek egyéb bevételei 5,9 százalékkal visszaestek a tavalyi első negyedéviről, de így is 17,3 milliárd forintot tettek ki.

 

Jól kezdte az évet a magyar turizmus

A Magyar Turisztikai Ügynökség üdvözölte, hogy az ágazat bevételei töretlenül emelkednek, annak ellenére, hogy ebben az évben a márciust sem a húsvét, sem a tavaszi iskolai szünet nem érintette, a SZÉP-kártya költések pedig megugrottak az év első három hónapjában. Hozzátették: a húsvéti ünnep és a tavaszi tanítási szünetből adódóan megszokott vendégforgalom-növekedés az április hónap forgalmában lesz látható.

Az ügynökség statisztikai adatokra reagáló közleménye kitér arra is, hogy legfontosabb küldőpiacaink közül a legnagyobb növekedés a Franciaországból (+12,5%), az Egyesült Államokból (+9,8%), az Egyesült Királyságból (+9,2%) és a Romániából (+8,2%) érkező vendégek számában volt az év első három hónapjában.

Az MTÜ kiemelte, a pihenőkártya a korábbiaknál nagyobb mértékben ösztönzi a magyar családok belföldi utazásait: a SZÉP-kártya felhasználás 2019 első negyedévében több mint 10%-kal emelkedett a szálláshelyeken a tavalyi évhez képest.  Korábban beszámoltunk a BDO Magyarország elemzéséről, amely szintén alátámasztja ezt.

"A júliustól bevezetésre kerülő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak köszönhetően 2020-tól már valós időben, a teljes szektorra vonatkozóan fogjuk látni a turisztikai mutatószámokat, amely hozzájárul az ágazat versenyképességéhez, a célzott fejlesztések és kampányok tervezéséhez" – írták a közleményben.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége sem lát a húsvéthatáson kívül más okot a márciusi visszaesésre. Flesch Tamás elnök bizakodó, mert a szállodások visszajelzései alapján az áprilisi  húsvét nagyon erős volt, ami megmutatkozik majd a következő hónap statisztikájában és ezzel helyére teszi az első négy hónap forgalmát – nyilatkozta a Trend FM-nek.

Flesch Tamás arra az örvendetes tényre is felhívta a figyelmet, hogy a külföldi vendégek közül 50%-kal megnőtt a dél-koreai turisták száma az ázsiai járatnyitásoknak köszönhetően, ugyanakkor elszomorítónak tartja a német piac visszaesését. „Ennek az okait meg kell vizsgálni, szövetségi szinten is foglalkozni fogunk vele” – mondta.