A kínai városok letarolták az utazási piacot

Forrás: turizmus.com

 2018. november 02. 10:21

A WTTC friss jelentése, a City Travel & Tourism Impact 2018 összesen 72 olyan jelentősebb városra fókuszál, amely turisztikai célpont.

Az Utazási és Turisztikai Világtanács tanulmánya becslést ad arra, hogy a turisztikai szektor mennyivel járul hozzá a GDP-hez és a foglalkoztatáshoz.

A világ 10 vezető városa a turisztikai piac mérete alapján: Sanghaj (35 milliárd dollár), Peking (32,5 milliárd dollár), Párizs (28 milliárd dollár), Orlando (24,8 milliárd dollár), New York (24,8 milliárd dollár), Tokió (21,7 milliárd dollár), Bangkok (21,3 milliárd dollár), Mexikóváros (19,7 milliárd dollár), Las Vegas (19,5 milliárd dollár) és Sencsen (19 milliárd dollár).

Sanghaj élre tört

Fotó: turizmus.com

A világ tíz vezető városának a toplistája ugyanakkor némileg módosul, ha a foglalkoztatás alapján rangsorolják: Jakarta, Peking, Mexikóváros, Sanghaj, Bangkok, Csungking, Delhi, Mumbai, Ho Si Minh-város és Sencsen.

A jelentés megjegyzi, hogy a kínai városok rendkívül gyors ütemben fejlődtek az elmúlt évtizedben, és az előrejelzések szerint a növekedésük folytatódik 2017 és 2027 között is. Sanghaj például 2007-ben még csak a nyolcadik legnagyobb város volt abban az összehasonlításban, hogy a turizmus a GDP-ből mennyit termel meg, 2017-re pedig már a legnagyobb lett, és a várakozások szerint ezt a pozícióját 2027-ig meg is tartja.

Kanton ugyanakkor előrerukkol a negyedik helyre, és Csungking is feljön a top15-be. Mindez együtt jár egy tartós infrastruktúrafejlesztéssel, befektetések érkeznek a repülőterekre, és új termékeket fejlesztenek.

Budapest az 56. helyre került az összesített eredménye alapján. A magyar fővárosnak  2017-ben 3,1 milliárd dollár volt a turizmusból származó GDP-je, és 135 ezer embert foglalkoztattak a szektorban. A foglalkoztatásban különösen azzal tűnik ki, hogy az ország összes turisztikai dolgozójának a 86,1 százaléka Budapesthez kötődik.

A WTTC teljes tanulmánya a szervezet honlapján olvasható.

Kapcsolódó cikkek