A királynék városa így lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Forrás: turizmus.com

 2022. július 02. 12:43

Veszprémnek minden adottsága megvan ahhoz, hogy 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa legyen és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2018-ban elnyerte a megtisztelő címet.

Annak érdekében, hogy a vendégek igazán „királyul” érezhessék majd magukat a királynék városában, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. a város kulturális intézményeit egy átfogó turisztikai audittal mérte fel és az eredmények alapján elindított egy nagyszabású kapacitásfejlesztési programot.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programot gyakran azonosítják a kulturálisinfrastruktúra-fejlesztési beruházásokkal, a jelentős kulturális-művészeti programokkal. A programév eseményei kétségtelenül igen színvonalas kínálattal gazdagítják majd a hazánkban elérhető programválasztékot. A modern szabadidős piacon azonban óriási verseny zajlik, és a siker egyik kulcsa, hogy a város intézményei egységesen magas színvonalú felkészültséggel fogadják a vendégeket. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. ehhez minden területre kiterjedő segítséget nyújt a város kulturális intézményeinek.

Veszprémről egyértelműen pozitív kép él a közvéleményben, és hívószóként a kultúra meghatározó szerepet kap

Fotó: veszprembalaton2023.hu

A turisztikai kínálat frissítése akkor lehet sikeres, ha egy alapos helyzetértékelés eredményeként tisztán láthatóak a feladatok. Ennek érdekében az az EKF megbízásából az Innotime Hungary Kft. – egy nyílt meghívásos tárgyalás nyerteseként – végezte el a turisztikai auditot. A kiválasztás fontos szempontja volt, hogy megbízott cégnek legyen tapasztalata a turisztikai látványosságot biztosító intézmények működtetésében, valamint a turizmusfejlesztés terén is. A komplex audit átvilágította az intézmények turisztikai szolgáltatásait, majd a meglévő értékek megerősítése mellett új szakmai tartalmak/szolgáltatások kidolgozását és megvalósítását is javasolta.

 

A helyzetelemzés főbb elemei az alábbiak voltak:

  • Primer és szekunder kutatások
  • Személyes találkozás minden intézmény képviselőjével
  • Online és telefonos kapcsolattartás
  • Online kommunikációs felületek vizsgálata
  • Mystery shopperek bevonása
  • Szakértői mystery shoppingok
  • Kick off meeting az intézmények bevonásával
  • Tárgyi feltételrendszer látogatómenedzsment-szempontú felmérése
  • Attrakciók, programok tartalmi elemzése
  • Kínálati elemek azonosítása, amelyek illeszkednek az EKF desztinációs szintű attraktivitásához

 

Az elvégzett kutatás összesített eredményei azt mutatják, hogy Veszprémről egyértelműen pozitív kép él a közvéleményben, és hívószóként a kultúra meghatározó szerepet kap. A pozitív imázs azonban városmarketing és turisztikai szempontból csak akkor aknázható ki sikeresen, ha egy átgondolt desztináció- és látogatómenedzsment rendszerre épül, amely folyamatosan méri a látogatói igényeket és ennek megfelelően viszi piacra a város kulturális kínálatát.

 

10 hónap 10 kihívás

A turisztikai felmérés eredményei alapján elkészült a „10 hónap 10 kihívás” címet viselő intézkedési csomag, amelyet 2022. februártól 2022. novemberig az átvilágítást végző Innotime Hungary Kft.-vel összefogva következetesen valósítanak meg az alábbi veszprémi intézményekkel összefogásban:

  • Agóra Veszprém Kulturális Központ
  • Kabóca Bábszínház
  • Lackó Dezső Múzeum
  • Művészetek Háza Veszprém
  • Pannon Várszínház Színművészetfejlesztési Nonprofit Kft.
  • Veszprémi Petőfi Színház
  • Veszprémi Érsekség
  • Veszprémi Programiroda Rendezvényszervező és Kulturális Kft.
  • Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft.
  • Veszprémi Állatkert (Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.)

 

A főbb szakterületek címszavakban, amelyekre a program fókuszál: intézményi attrakció- és kapacitásfejlesztés, turisztikai termékfejlesztés, desztinációmenedzsment, desztinációs szintű termékfejlesztés, szemléletformálás, tudásmegosztás, online felületek, jegyértékesítés, látogatómenedzsment, fenntarthatóság és akadálymentesség, nyelvi készségek.

Fontos, hogy a fejlesztések eredményei hosszú távon is beépüljenek, pozitívan befolyásolják a városmarketinget

Fotó: veszprembalaton2023.hu

A nyár folyamán a „Veszprém legyen a királynék városa!” címmel kiállítások és kampányok indulnak, valamint elindul az egységes jegyértékesítési rendszer kiépítése is. Később, az ősz folyamán kezdődik a program keretében kidolgozott „Welcome Veszprém” pályázati programcsomag megvalósítása, melynek részeként többek között egységes eligazító táblarendszer, online jegyvásárlásra alkalmas kioszkok, kerékpáros szervizpontok, elektromos biciklitöltők, kerékpártárolók, nyilvános WC-k és ivócsapok kerülnek telepítésre. A látogatókkal kapcsolatban álló munkatársak képzése a Szolgáltató Attitűdfejlesztő Tréninggel (SZAFT) zárul novemberben.

Az intézkedéscsomaggal elsősorban a 2023-as programév sikeres lebonyolítását kívánja elérni a VEB2023 Zrt. és a megvalósítást aktívan támogató Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata. Közös cél, hogy a fejlesztés eredményei hosszú távon is beépüljenek, pozitívan befolyásolják majd Veszprém városmarketingjét, turizmus terén felmutatott sikereit.

Kapcsolódó cikkek