A kisebb vállalkozásoknál is kötelező munkavédelmist választani

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. november 28. 16:56

A legalább húsz főt foglalkoztató vállalkozásoknak január elejéig kötelező munkavédelmi képviselőt választaniuk, méghozzá titkos szavazással. Ez érinti a szállodák, éttermek, utazási irodák egy részét is. Összefoglaltuk a teendőket.

A munkavédelmi törvény idén július 8-tól hatályos módosítása szerint minden, legalább húsz főt foglalkoztató munkáltatónál munkavédelmi képviselőt kell választani, és biztosítani is kell számára a feladat elvégzésének feltételeit. Ez az előírás eddig csak a közepes méretű, tehát legalább 50 főt foglalkoztató cégekre vonatkozott.

Az előírás nem tesz különbséget munkahely és munkahely között, a konyhán ugyanúgy kötelező megtartani a választást, mint irodai környezetben.

 

Hogyan válasszunk?

A képviselő-választást a munkáltatónak kell megszerveznie. A módosítás hatályba lépésétől számított fél évet követően, tehát 2017 elejétől akármikor kötelezheti a vállalkozást a munkavédelmi hatóság az előírás betartására. Olyan cég esetében, ahol már a módosítás előtt is dolgozott választott munkavédelmi képviselő, az ő mandátumának lejárta után kell érvényesíteni az új előírásokat.

A munkavédelmi képviselőt egyenlő, titkos és közvetlen szavazással kell megválasztani, mandátuma pedig öt évre szól.

Fontos szabály, hogy nem választható munkavédelmi képviselővé az, aki a munkáltatónál munkaviszony keretében főtevékenységként, a munkáltató megbízásából munkavédelmi feladatokat lát el. De az sem lehet munkavédelmi képviselő, aki munkáltatói jogokat gyakorol, a vezető hozzátartozója vagy a választási bizottság tagja. A munkavédelmi képviselőnek cselekvőképesnek kell lennie, legalább hat hónapja kell jogviszonyban állnia az adott munkáltatóval, és az adott telephelyen szükséges dolgoznia.

 

Munkaidő-kedvezmény jár

A munkáltatónak havonta tíz százalék munkaidő-kedvezményt kell adnia a munkavédelmi képviselőnek, akinek erre az időre az átlagkereset jár.

Ezenkívül a tevékenységéhez szükséges összes technikai eszközt, anyagi feltételeket és a vonatkozó szakmai előírásokat is biztosítani szükséges számára, valamint finanszírozni az illető munkavédelmi továbbképzését, amelynek időtartama a megválasztást követő egy éven belül, rendes munkaidőben legalább 16 óra, majd évente legalább 8 óra.

 

Az ellenőrzés sarokpontjai

A munkavédelmi hatóság elsősorban azt ellenőrzi, hogy a munkáltató megszervezte-e a választást – kaptuk a tájékoztatást az illetékes Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM). Ezt különböző dokumentumok bizonyíthatják: például a tájékoztató a választás helyéről és időpontjáról, a jelöltek névsora, a szavazólapok, de tanúként a munkavállalókat is meghallgathatják. Ha esetleg a választás érvénytelen vagy eredménytelen volt, ennek is nyoma kell, hogy legyen a munkáltatónál.

Arra vonatkozóan, hogy a munkavédelmi képviselőt milyen módon és hol képzik tovább, semmi nem szerepel a törvényben. Erre az NGM javaslata szerint fel lehet kérni egy adott szakterületen jártas munkavédelmi szakembert, de igénybe lehet venni a különböző intézmények által kifejezetten munkavédelmi képviselők számára szervezett továbbképzéseket is.

A hatóság mindenhol hasonlóan szokott eljárni, nincsenek eltérő szabályok az egyes ágazatokban. A munkáltatót határidő megjelölésével kötelezik az előírás betartására, és bírságot szabhatnak ki rá.

 

Nem haszontalan az új szabály

Az Accent Hotel Management Kft. minden, több mint húsz főt foglalkoztató szállodájában megtartotta már a munkavédelmi képviselő megválasztását – tudtuk meg Pusztai Erzsébettől, a cég üzemeltetési igazgatójától. A munkavédelmi képviselők jellemzően részlegvezetők, kötetlen munkarendben dolgoznak, maguk osztják be munkaidejüket. A cég munkavédelmi szakértőjével egyeztetve, a területükhöz közel keresnek majd nekik munkavédelmi képzést.

Pusztai Erzsébet szerint abból a szempontból jó a szabályozás, hogy ha van is szerződött munkavédelmi tanácsadója a cégnek, ő nincs állandóan a szállodában, így viszont van egy helyi kapcsolattartó (képviselő), akihez talán még nagyobb bizalommal fordulnak a kollégák kérdéseikkel, meglátásaikkal. Az oktatás sem haszontalan, mert így első kézből szerez tudomást a munkavédelmi képviselő a jogszabályi változásokról, aktuali­tásokról.