A komáromi Csillagerőd nyerte a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat első díját

Forrás: turizmus.com

 2021. november 24. 14:38

A világ legnagyobb ingatlan szakmai szövetsége, az 1951-ben alakult, párizsi székhelyű FIABCI Magyar Tagozata idén huszonharmadik alkalommal rendezte meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot.

Az elmúlt időszakban tovább bővült a pályázatot támogatók köre, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és az Éptészfórum is csatlakozott a szervezetekhez - közölte a FIABCI.

A FIABCI Magyar Tagozata és a pályázat támogatói azt a célt tűzték ki, hogy a járványhelyzet ellenére is sikeresen lebonyolíthassák a díjak kiosztását és bemutathassák a magyar építészet remekeit.

Az ingatlanfejlesztők, kivitelezők, tervezők a rendkívüli helyzetben is nagy aktivitást mutattak és a pályázat történetének legnagyobb létszámú mezőnye indult idén.A 44 létesítmény nevezése lehetővé tette, hogy 9 funkcionális, valamint az Örökségvédelem és Környezettudatos Építés minőségi kategóriában is díjazhassa a szervezet a legjobbakat.

A kategóriák győztesei mellett a támogató szervezetek is átadhatták saját különdíjaikat kedvenceiknek és a hagyományoknak megfelelően idén is megszületett a pályázók szavazata alapján kiválasztott létesítmény különdíja.

A nívódíjat és az örökségvédelem kategória első díját a Komáromi Csillagerőd (Városliget Zrt.) kapta

Fotó: Liget Projekt

A pályaművek között a magán beruházások mellett megtalálhatók kiemelt állami beruházások és a helyi önkormányzatok által kezdeményezett fejlesztések is. Idén a pályázat kezdetétől fogva Brigitte Jank osztrák és Adriena Litomericka szlovák szakértő támogatta a zsűri munkáját, az online lehetőségeknek köszönhetően pedig 10 külföldi tagja is volta bírálóbizottságnak Európából és az Egyesült Államokból.

A nívódíjat és az örökségvédelem kategória első díját a Komáromi Csillagerőd (Városliget Zrt.) kapta. A vegyes funkciójú létesítmény első, a nívódíj második helyét a Szervita Square Building (Horizon Development), az irodaház kategória első, a nívódíj harmadik helyét pedig az Agora Budapest (Finta és Társai) hozhatta el.

nivodij_fiabci

A magyar díjazottak lehetőséget kapnak arra, hogy hazánkat képviseljék a FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi pályázaton

Fotó: FIABCI Hungary

A szálloda kategóriában a Mystery Hotel Budapest (Sundell Estate) végzett az első helyen, a Kovács Attila emlékdíjat a soproni Szent Mihály templom és Sekrestyésház turisztikai célú megújítása (Sopron, önkormányzat) kapta, a zsűri különdíját a Hard Rock Hotel (Redwood Real Estate) hozhatta el, míg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a Monastery Boutique Hotelt (Kapu Váralja Üzemeltető) díjazta.

A verseny eredményhirdetésével a folyamat nem ér véget, mert a díjazottak lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek a Wall Street Journal által támogatott FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi pályázaton. A díjakat 2022-ben Párizsban, a FIABCI Kongresszusán megrendezett díjátadó gálán adják majd át.

A magyar pályázat győztesei az előző nemzetközi versenyen 4 első és 3 második helyezést értek el, ezzel Magyarország Európa legjobbjaként 28 első díjat és 38 második díjat hozhatott haza a verseny kezdete óta.