A korlátozások megszűnése után gyorsan élénkülhet a turizmus

Forrás: MTI

 2021. január 17. 10:29

Makrogazdasági elemzők szerint a járványügyi korlátozások megszüntetése után gyorsan élénkülhet a turizmus belföldön, bár újraindulásának időpontját lehetetlen megmondani, teljes mértékben a járvány terjedésétől, valamint az átoltottság előre haladásától függ.

A KSH pénteken közzétett adatai szerint a beutazási korlátozások, illetve a járvány megfékezésére irányuló és a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó védelmi intézkedések hatására az összes vendégéjszaka 85 százalékkal volt kevesebb, mint 2019 novemberében, és 76 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele szintén 85 százalékkal volt kevesebb az előző év novemberinél.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kiemelte: a november 11-től bevezetett korlátozások már a belföldi turizmust is érintették, a következő hónapokban pedig nagyobb lesz a visszaesés, mivel a novemberi hónapot csak részlegesen érintették a korlátozások.

Hozzátette: a turizmus újraindításához átmenetileg szükség lehet az oltási igazolásokra is. Tömeges oltásokra a második negyedév végén számítanak, így talán a harmadik negyedév során megszűnhetnek a megszorítások.

Kérdésnek nevezte, hogy a korlátozások megszűnése után milyen gyorsan indulhat újra a turizmus az esetleges óvatosabb magatartás miatt.

Ugyanakkor az elemző szerint feltehetően gyorsan élénkülhet, mivel óriási kielégítetlen igény halmozódott fel az elmúlt év során, így rengetegen pótolhatják elmaradt utazásaikat, nyaralásukat. Nem kizárt az sem szerinte, hogy a korlátozások feloldásával eufória lesz, az emberek örülni fognak, hogy végre kimozdulhatnak.

Suppan Gergely szerint az is kérdéses, hogy az üzleti turizmus milyen gyorsan áll talpra, megtartják-e az elmaradt konferenciákat, kiállításokat, vásárokat, miközben erre is kifejezett igény lesz. Szintén kérdés, hogy megtartják-e az elmaradt fesztiválokat és más szabadidős rendezvényeket, noha óriási igény lenne rá.

A harmadik negyedév során megszűnhetnek a korlátozások, amit eufória fog követni

Fotó: 123rf.com

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is kiemelte, hogy az „elképesztő” zuhanás nem volt meglepő, a járványhelyzet következménye. Ezt a szektort sújtja leginkább a járvány.

Rövid távon nem várható javulás szerinte sem, mivel a korlátozó intézkedéseket februárig meghosszabbították. A tavaly decemberi és az idén januári adatok biztosan hasonló mértékű negatívumot mutatnak majd.

A járványhelyzet javulásától függően nyithatnak majd újra a szállodák, ettől függetlenül viszonylag hosszú idő lesz a belföldi turizmus újraépülése. Az ágazati kilátások bizonytalanok, a jelenlegi helyzet nehéz, az esetleges újranyitáskor pedig kérdéses, hogy az emberek utazási kedve, a keresleti oldal mennyire tér vissza.

A külföldi turizmus újjáépülése elhúzódó folyamat lesz – véli az elemző –, viszont a belföldi turizmus április-májusban talán fokozatosan újraindulhat már. Hozzátette: tavaly nyáron a járványhelyzet enyhülése jelentős felpattanásra adott lehetőséget.