A kormány elindítja a Széchenyi Mikrohitel programot

Forrás: MTI

 2021. július 14. 15:42

A kormány szerdán a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs újabb hét javaslatát fogadta el.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kormányülés szünetében a közmédiának nyilatkozva azt mondta: a kormány eddig az operatív  törzs húsz javaslatát támogatta, és ezek a döntések hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozzon.

A kormány egyik döntése a magyar építő alapanyagipar fejlesztésére vonatkozik. Az építőipari alapanyagok árai elszabadultak, és akkor lehet hatékonyan fellépni az árcsökkentések érdekében és ebből fakadóan az építőipar további növekedése érdekében, ha minél több magyar piaci szereplő tud belépni a versenybe – mutatott rá a miniszter.

Mint elmondta, egy magyar cég, az Innoscitech Biharkeresztesen hajt végre beruházást: 12 ezer négyzetméteres gyárat építenek speciális technológiával előállított építőipari alapanyagok gyártása érdekében. A 14 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 5,5 milliárd forintos támogatással járul hozzá, hogy a magyar piaci szereplők pozícióját erősítse ezen a piacon.

A kormány másik döntése is kifejezetten a magyarországi beruházásokat ösztönzi. Az Exim Bank újabb 100 milliárd forintos keretösszegben ad a magyar kis-, közepes- és nagyvállalatoknak kedvezményes beruházási hitelt.

A hitel kifejezetten jól használható a kis- és közepes vállalkozások szempontjából is, hiszen számukra ennek a hitelnek a kamata 0,1 százalékos – tette hozzá a miniszter, megjegyezve, hogy eddig 500 milliárdot adtak 1000 magyar cégnek.

A kormány döntése értelmében egy fejlesztési beruházási hitelprogram indul a mikrovállalkozások számára. A Széchenyi Kártya Programon belül egy Széchenyi Mikrohitel programot indítanak, amelyre 10 év alatt 50 milliárd forintnyi forrást szánnak.
A mikrovállalkozások számára 10 éves lejáratú hitelt nyújtanak, és az ügyleti kamat 0,5 százalékos lesz – mondta a miniszter.

Kitért arra, hogy ezeknek a vállalkozásoknak a száma több mint 4000, és a bankszektor nem szívesen foglalkozik velük, mert ahhoz képest, hogy mekkora hitelt tudnak nekik adni, túl sok banki munkával jár a folyamat, és ezért fontos, hogy az állam itt segítséget nyújtson.

A Széchenyi Mikrohitel programra tíz év alatt 50 milliárd forint forrást szánnak

Fotó: 123rf.com

A kormány döntött a beruházások könnyű ütemezhetősége és gyors lebonyolítása érdekében a közbeszerzések felgyorsításáról is.

Innentől kezdve az állam egységes kiírásokat fog alkalmazni, ezt blanketta kiírásnak is nevezhetjük – közölte Szijjártó.

A lényeg az, hogy az egységes, sematikus kiírások használatával az úgynevezett előzetes vizsgálatnak az időpontja több mint egy hónapról 5 napra csökkenhet. A miniszter szerint ezáltal megnő annak az esélye, hogy a beruházásokat határidőben, kiszámítható módon be lehessen fejezni.

A kabinet döntött arról is, hogy létrejön egy nemzeti beruházási helyszínkereső szolgáltatás, amely gyakorlatilag a Lechner Tudásközpont technológiai fejlesztését és a Nemzeti Befektetési Ügynökség adatbázisának bevezetését jelenti.

Ez segítséget nyújt abban, hogy a Magyarországra beruházást hozni szándékozó vállalatok számára a lehető leggyorsabban, a leginkább kedvező helyszínekre tudjanak javaslatot tenni.

A kormány úgy döntött, hogy a külföldi tulajdonban álló vállalatok a létszám 20 százalékáig alkalmazhatnak külföldi munkaerőt az eddigi 10 százalék helyett. Ha nem adják meg ezt a lehetőséget, akkor ezek a vállalatok nem fognak itt bővíteni, és a döntéssel a magyar emberek munkahelyeit is be tudják biztosítani – fűzte hozzá a miniszter.

A kormány végül döntött arról is, hogy létrejön egy termőföld tőkealap, amelyet az Exim Banknál hoznak létre 400 millió eurós értékben. Ez abban segíti majd a magyar élelmiszeripar szereplőit, hogy a stabil alapanyagellátáshoz szükséges földterületek rendelkezésre álljanak.