A Kulturális Örökség Napjain azt is megnézhetjük, amit máskor nem lehet

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 14. 15:08

A Kulturális Örökség Napjai idén a 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg. A szeptember 17–18-i hétvégén több mint 200 budapesti és vidéki helyszín kínál összesen 455 bejárást vagy egyéb programot.

A látogatható intézmények, kiállítóterek és egyéb különleges építmények közül mintegy 60 helyszínre csak ezeken a napokon juthatunk be, érdemes tehát elsőként ezek közül csemegézni.

Ízig-vérig reformkori épület az 1804 és 1841 között három külön fázisban épült Pesti Vármegyeháza klasszicista stílusú műemlék épületegyüttese, amelyet furcsa módon három eltérő iskolázottságú és stílusú építész – Hild János, Hofrichter József és ifjabb Zitterbarth Mátyás – tervei alapján húztak fel, sikerült mégis harmonikus egységet alkotniuk egymással. A Városház utcát uraló tekintélyes, palotaszerű épület főhomlokzatán, 6 korinthoszi oszlop fölött egy timpanonban a megye oroszlános címere is látható eredeti formájában. Jelenleg is itt működik a megye két legfőbb testülete, Pest Megye Önkormányzata és a Pest Megyei Kormányhivatal. Udvarán nyaranta szabadtéri koncerteket szerveznek. (Előzetes regisztrációval látogatható szeptember 17-én., 10:30, 12:30 és 14:30 órakor.)

A Városház utcát uraló Pesti Vármegyeháza klasszicista stílusú épületegyüttese

Fotó: oroksegnapok.gov.hu

A József nádor téri Pénzügyminisztérium szinte minden örökségnap nagy sztárja annak ellenére, hogy az épületbe biztonsági okokból körülményesebb bejutni, de megéri Alpár Ignác pénzpalotája a pluszidőt. Nemcsak az építészeti sajátosságokba avatják be a látogatót, de a minisztériumban ma és egykor dolgozó kollégák felidézik a magyar pénzügyi igazgatás elmúlt 150 esztendejét is – nem egyszer személyes élményekkel fűszerezve előadásukat. (Előzetes regisztrációval látogatható szeptember 17-én 9 és 15 óra között óránként.)

A Pénzügyminisztérium miniszteri előtere Kossuth Lajos szobrával

Fotó: oroksegnapok.gov.hu

A szecessziós építészet igazi gyöngyszeme bújiik meg a VI. kerületi Munkácsy Mihály utcában. A Kőrössy Albert Kálmán által tervezett Sonnenberg Házat Sonnenberg Imre kereskedő építtette a családja számára 1904-ben, de a háborús, később a kommunista évek csak pusztítást végeztek a házon, 1957-ben például a Róth Miksa-féle csodás üvegablakokat kalapáccsal verték ki. Az épületet szinte az utolsó órában mentette meg a Sonnenberg Házért Alapítvány, melynek célja, hogy ez a ház visszakaphassa egykori pompáját. Bár sok munka áll még előttük, az épületben már így is sok örömüket lelhetik a szecesszió szerelmesei. (Épületvezetések indulnak mindkét napon 10, 11 és 12 órakor.)

Romjaiból éledt újjá a Sonnenberg Ház

Fotó: oroksegnapok.gov.hu

Az örökségnapok egyik nagy kuriózumának ígérkezik a VIII. kerületi Mindszenty József téren álló Conti utcai börtön, Mindszenty bíboros elveszettnek hitt ÁVH-s rabhelyének megtekintése. A Rákosi-Magyarország legtitkosabb rabjának hírhedt fogvatartási helyéről – ahol több mint négy évet raboskodott – a közelmúltig maguk, a Mindszenty-kutatók sem tudtak. A látogatókat az "Egy pokoli színjáték díszletei" című kamarakiállítás mellett az Ars Sacra Fesztiválra készült szakrális műalkotás is fogadja. (Látogatható szeptember 18-án, 9 és 16 óra között 6 alkalommal.)

A nagyvisnyói Antik Vendégház Lotz-szobája

Fotó: oroksegnapok.gov.hu

Érdemes még 2 napig válogatni az oroksegnapok.gov.hu oldalon található lehetőségek közül, mi a vidéki helyszínek között is találtunk számos izgalmasat, ilyen például Győr egyik legszebb barokk palotája, az Apátúr-ház, a gyönyörűen helyrehozott több mint 100 éves "palóc" ámbitusos parasztház, a nagyvisnyói Antik Vendégház, a Zsámbéki Zichy-kastély felújított épülete, amely ma a Keresztelő Szent János Iskolaközpont egyszerre régi és modern otthona, vagy az a különleges föld alatti pincerendszer – vagyis a kőszegi Kálvária-hegy lábánál fellelhető "Koronaőrző bunker” –, ahol a Szálasi-kormány idején három hónapig (1944 decemberétől 1945 márciusáig) a Szent Koronát óvták, őrizték.