A lakáskiadóknak kedveznek az idei adószabályok

Forrás: MTI

 2018. január 05. 14:52

Új év, új adószabályok. Nőtt a minimálbár, csökkent az éttermi áfakulcs, a lakáskiadóknak az idén már nem kell eho-t fizetniük, ez hárommilliárdos bevételkiesés az államnak.

Tállai András, a NAV vezetője, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára foglalta össze az MTI-nek a 2018-as évben érvényes legfontosabb adóváltozásokat.

Ismertette: 2018-ban 5 százalékra csökkent az internet, a halhús, a sertésbelsőség és -vágási melléktermék, az éttermi szolgáltatás és a Braille-nyomtatók, illetve - kijelzők áfakulcsa.

Tállai András rámutatott, hogy a magyar munkavállalók Európa 2. legalacsonyabb személyi jövedelemadóját, 15 százalékos szja-t fizetnek 2018-ban is. A kétgyerekes családok kedvezménye adóban kifejezve a gyermekenkénti havi 15 ezer forintról 17 ezer 500 forintra emelkedik.

A turisztikai ágazatot érintő legfontosabb változás, hogy több mint 3 milliárd forintot spórolhatnak az ingatlan-bérbeadók 2018-tól: a hosszútávú lakáskiadóknak mindössze 15 százalék szja-t kell fizetniük, a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) ugyanis megszűnik. A rövidtávú bérbeadók, köztük az Airbnb-zők már 3 lakásra vagy üdülőre is választhatják a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási módot, a tételes átalányadót, amely szobánként évi 38 400 forint.

Az idén még jobban megéri airbnb-zni Budapesten

 

Idén, ha valaki csok-támogatásból vásárol új lakást, akkor már nem 30 millió, hanem 40 millió forintos lakásig vehető igénybe a 600 ezer forintos illetékkedvezmény, azzal, hogy továbbra is levonható a csok összege az illeték alapjából - közölte, hozzátéve: 2018-tól lakásvásárlás esetén a legfeljebb 3 évvel megelőzően eladott lakás forgalmi értéke vonható le a vásárolt lakás forgalmi értékéből az illeték alapjának számítása során. Korábban csak a vásárlást megelőző egy évvel eladott lakás forgalmi értékével lehetett csökkenteni az illetékalapot.

A kormány 2018-ban is biztosítja a 27 százalékról 5 százalékra csökkentett lakásáfát. Idén adómentesen támogathatja a munkáltató dolgozója diákhitelét a törlesztőrészlet erejéig, de legfeljebb havi 27 600 forintig.

A munkáltató albérlet-támogatása is kedvezőbb, így például a foglalkoztatás első 2 évében az eddigi 40 helyett a minimálbér 60 százalékáig, vagyis 51 ezer helyett közel 83 ezer forintig adómentes ez a juttatás.

A cafeteria-elemként is nyújtható adómentes juttatások mellett az egyes állam által nyújtott támogatások és ösztöndíjak is adómentesek, például Mihalicza-ösztöndíj, vagy a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj - tette hozzá. Idén a szociális hozzájárulási adóval párhuzamosan az eho is 2,5 százalékponttal kevesebb.

Így az üdülési szolgáltatás, a munkahelyi étkeztetés, az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlet, a képzési költségek átvállalása, vagy az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári munkáltatói hozzájárulás közterhe 43,66-ról 40,71 százalékra csökken.

Január 1-jétől az egyéb jövedelem után is 19,5 százalék ehót kell fizetni, a korábbi 22 százalék helyett.

Tállai András elmondta, hogy változnak az áruszállításban dolgozók napidíj-elszámolási szabályai. Így a bérfuvarozást végző vállalkozások gépkocsivezetőin, árukísérőin kívül a saját árut szállító cégek említett munkavállalói is igazolás nélkül levonhatják napidíjukból az adómentesnek minősülő napidíjátalányt.

A sport, a sportolás és így az egészségmegőrzés elősegítése érdekében 2018-tól megszűnik a sportvállalkozásokat terhelő 19,5 százalékos mértékű egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás fizetési kötelezettség a hivatásos sportolók bére után.

A vállalkozások adóterhei is csökkennek. A magyar vállalkozások jelenleg Európa legalacsonyabb, 9 százalékos társasági adóját fizetik. A társasági adó 2010 óta 19 százalékról 9 százalékra csökkent, ez eddig közel 1700 milliárdot hagyott a vállalkozásoknál - mondta Tállai András.