A légitársaságok extraprofitját is elvonja a kormány

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. május 25. 18:32

A légitársaságokat is nevesítette Orbán Viktor miniszterelnök azon nagyvállalatok és multik között, amelyektől elvonják az extraprofitjuk nagy részét a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésére.

A kormányfő a Facebook-oldalán közzétett videóban elmondta: a kormány rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozásáról döntött.  Kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be.Ebből a két alapból fogják finanszírozni a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségét – tette hozzá.Az intézkedések időben korlátozottak: két évre, 2022-re és 2023-ra vonatkoznak.A miniszterelnök indoklásában azt mondta, a háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul és ez együtt drasztikus áremelkedésekhez vezet. Ma a rezsicsökkentés Magyarországon védi a családokat, de az energia ára tovább emelkedik, ezért egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat, ráadásul a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni. Mindeközben az emelkedő kamatok és az emelkedő árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert – sorolta.

Akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azoktól elvárják, hogy segítsék az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez – fogalmazott.

A részletes számokat a csütörtöki kormányinfón ismertetik.

(Borítókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)