A magyar kékfestő hagyomány a berlini ITB-n

Forrás: turizmus.com

 2019. március 11. 09:56

A berlini ITB magyar standján erre az alkalomra varratott kékfestő egyenruhában hívta fel a figyelmet a legújabban UNESCO listára került szellemi örökségre az Anima Travel két képviselője.

Amint arról korábban beszámoltunk, a magyarországi kékfestés hagyománya a közelmúltban felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára. A kékfestést november végén nyilvánították az emberiség szellemi kulturális örökségévé. A jelölést Magyarország, Németország, Ausztria, Csehország és Szlovákia közösen nyújtotta be.

Amint azt Békefi Anna, az iroda vezetője lapunknak elmondta, az egységes megjelenéssel az is céljuk volt, hogy a magyar népi értékeket autentikusan, alkotó mesterek, élő hagyományőrző közösségek által mutassák be.

Békefi Anna ötlete nyomán a ruhát a Hagyományok házában dolgozó fiatal szakember, Mundrusz Anett tervezte, aki 2018-ban Junior Prima díjat kapott a kékfestés kortárs viseletté való átalakítását szolgáló kollekciójáért.

Velünk élő hagyomány - kékfestő egyenruhában az ITB magyar standján

Fotó: Anima Travel

„Együtt gondolkodva született meg a kétféle ruha és kiskabát, amelyet az ITB-n viseltünk. A ruhák alapanyaga Kovács Miklós kékfestő műhelyében készült” – emelte ki Békefi Anna. Ma Magyarországon hat család van, aki kékfestő műhelyt tart fenn, örvendetes, hogy a legtöbb helyen a fiatal generáció továbbviszi a hagyományt.

A népi alapú, modernre hangolt egyenruhának nagyon jó visszhangja volt a társkiállítók körében, a külföldi látogatók ugyanakkor általában nem tudták, hogy ez pontosan honnan származik, sem a kékfestést, sem az UNESCO listájára kerülést nem ismerték.

A németek ellenben igen, mivel a kékfestés hagyománya lényegében tőlük ered, náluk máig használatos és többek között velük együttes felterjesztésre került fel a kékfestő hagyomány az Unesco listára.

Kékben

Fotó: Anima Travel

Békefi Annától azt is megtudtuk, hogy az Anima Travel a Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságával stratégiai partnerségre lépve közös belföldi örökség turisztikai sorozatot indított. A magyaroknak szóló kirándulásokat fordítják át beutas ajánlattá, egyedi, valóban autentikus és magas minőségű kulturális terméket kínálva.

Kékfestőben a Lánchíd lábainál

Fotó: Anima Travel