A magyar terrorelhárítás és a rendőrség is készül a foci-Eb-re

Forrás: MTI

 2016. június 08. 14:40

Az európai szolgálatok egybehangzó véleménye szerint a pénteken kezdődő franciaországi labdarúgó-Eb terrorfenyegetettsége kiemelt biztonsági kockázatot jelent – közölte a Terrorelhárítási Központ, amely ajánlást adott ki a meccsekre utazóknak terrortámadás esetére.

A mérkőzéseket a helyszínen figyelemmel kísérő magyar szurkolók biztonsága érdekében a Terrorelhárítási Központ (TEK) ajánlást fogalmazott meg egy esetleges terrortámadás esetére.

A dokumentum általános részében felhívják a figyelmet arra, hogy mindig be kell tartani a helyi rendvédelmi szervek utasításait, például a stadionok szervezett evakuálási rendjét. A speciális része pedig azokat az ajánlásokat fogalmazza meg, amelyek az egyének, csoportok túlélésének esélyeit növelik, ha már bekövetkezett egy terrortámadás. Például, ha lehet, ilyenkor menekülni kell a helyszínről. Az ajánlás letölthető a TEK (www.tek.gov.hu) honlapjáról.

Super Viktor, az Eb kabalafigurája

Super Viktor, az Eb kabalafigurája

Fotó: UEAFA EURO 2016

 

A magyar szurkolókat a konzuli szolgálattal együttműködve magyar rendőrök is segítik majd a kontinensviadal alatt. Emellett a police.hu oldalon elérhető Twitter-csatornát is létrehoznak, amelyen szintén információkkal támogatják a drukkereket – nyilatkozta az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője az M1 csatornának.

A kontingens tagjai valamennyien sokrétű bűnüldözői és közrendvédelmi tapasztalattal rendelkeznek és mindannyian részt vettek már kiemelt biztonsági kockázatú sportrendezvény biztosításában. Ugyancsak a kiválasztás fontos szempontja volt a kiváló angol nyelvtudás, ugyanis a sportesemény biztosításának hivatalos nyelve az angol.

A magyar válogatott Eb-mérkőzésein jelen lévő magyar rendőrök egységes formaruhát, "POLICE" feliratú kék mellényt viselnek majd, rajra a nemzeti és az uniós zászlóval.