A magyar turizmus kiterjesztési lehetőségei a Kárpát-medencében

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2021. március 22. 12:41

A kulturális és természeti adottságok, valamint a történelmi múlt miatt a magyar turizmus sajátosságai a jelenlegi országhatárokon kívül is értelmezhetők.

A Turizmus Bulletin című folyóirat 2020/4. számában megjelent „A magyar turizmus Kárpát-medence szintű kiterjesztésének lehetőségei" című tanulmányban Tőzsér Anett a Kárpát-medence mint turisztikai termék kialakítási lehetőségeire, valamint a régió szintű összefogás megvalósíthatóságára hívja fel a figyelmet.

Európában a nyitott határok egy új, tágabb társa­dalmi-gazdasági tér kialakulását segítik elő, mely a Kárpát-medence térség szereplőinek együttműködését, valamint turisztikai szempontú versenyképességét is javíthatja. A határokon átívelő attrakciók össze­kapcsolódása növelheti azok értékét, ezáltal pedig a régió profitrealizáló képességét – szögezi le a tanulmány.

A határ menti együttműködések között ma már több olyan jó példa is akad, amelyek Magyarország vonzerejét erősítik

Fotó: 123rf.com

A határ menti együttműködések között ma már több olyan jó példa is akad, amelyek Magyarország vonzerejét, imázsát erősítik. Ezekből kiindulva a szerző számos javaslatot fogalmaz meg a nemzeti turisztikai integráció kiszélesítésére.

Ilyen például a Kárpát-medencei TDM (turisztikai desztináció menedzsment) rendszer kialakítása, a Kárpát-medencei turizmusfejlesztési pénzügyi alap létrehozása, vagy a Kárpát-medencei kiemelt magyar rendezvények központi támogatása.

A szerző nevesít néhány együttműködési lehetőséget is, amellyel a „magyarság brand" sikerrel kialakítható és kiterjeszthető lehet a térségben: ennek hangsúlyos eleme lehetne a felsőoktatási együttműködések kiszélesítése és a csereprogramok fejlesztése a Kárpát-medencében, valamint a régiót érintő kedvezményrendszerek létrehozása.

A Kárpát-medence turizmusfejlesztésével kapcsolatos további javaslatok a teljes tanulmányban olvashatók, amely IDE kattintva tölthető le.