A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő tanácsadást indít a BKIK

Forrás: turizmus.com

 2022. május 04. 09:49

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) most induló tanácsadási szolgáltatása széleskörű támogatást nyújt majd a jogi és adminisztratív követelmények közötti eligazodásban.

Új, a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációs foglalkoztatására irányuló speciális tanácsadási szolgáltatást indít budapesti vállalkozások számára a BKIK.

A hiánypótló kezdeményezés célja a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci helyzetének javítása és a szemléletformálás mellett a vállalkozásokat jelenleg fokozottan sújtó munkaerőhiány hatékony enyhítése az eddig kiaknázatlan munkaerő bevonásával.

A programban való részvételhez szükséges alapszintű átvilágítás és tanácsadás (melyből kiderül, hogy a foglalkoztatási forma mely vállalkozások számára kifizetődő már rövid távon) a budapesti vállalkozások számára most ingyenesen vehető igénybe. A már konkrét, cégekre szabott bevezetést célzó tanácsadásból pedig a BKIK önkéntes tagjai további kedvezményeket kapnak.

A lehetőséget igénybe vevő vállalkozások a felelős és kiszámíthatóbb működés mellett adókedvezményben is részesülnek, hiszen mentesülnek a rehabilitációs hozzájárulás alól, mely egy 25 főt foglalkoztató cég esetén csaknem 2 millió forint, de például egy 100 főt foglalkoztató vállalkozásnál már a 10 millió forintot is megközelítheti, nagyobb cégeknél pedig akár a több tízmilliós nagyságrendet is elérheti.

Adókedvezmény is jár a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása után

Fotó: 123rf.com

A BKIK az akciót önmagán kezdi azzal, hogy saját szervezetét is átvilágítja, ugyanis elkötelezett abban, hogy az éves szinten több millió forintot kitevő rehabilitációs hozzájárulás befizetése helyett inkább megváltozott munkaképességű emberek számára biztosítson munkalehetőséget.

A MMK-munkavállalók foglakoztatását elősegítő tanácsadási szolgáltatás keretében a BKIK személyesen, telefonon, emailen és igény esetén online tanácsadással is segíti majd az érdeklődőket számos témakörben.

A BKIK tavaly szeptemberben a szakma és a törvényalkotó képviselőinek részvételével tartotta első szakmai konferenciát a témában Munkaerőpiaci érték és társadalmi felelősségvállalás – megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása Magyarországon és az Európai Unióban címmel.

Az eseményen Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár előadásában egyebek mellett szó esett az EMMI „Érték vagy" programjáról, szabályozási és gyakorlati megoldásokról, az MMK-munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos vezetői feladatokról, nagy- és kisvállalati legjobb gyakorlatokról, valamint a BKIK kapcsolódó Bridge to Benefits kezdeményezéséről is.

További információ a BKIK tanácsadási szolgáltatásáról, illetve konkrét időpontra való jelentkezés a BKIK Kézműipari Tagozatától kérhető.

E-mail: mmk@bkik.hu, tel.:  06 30 565 96 73.