A modernizálás és átalakítás éve jön Mezőhegyesen

Forrás: turizmus.com

 2018. december 06. 15:05

Jövőre folytatódnak a fejlesztések a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtokon, amely – ahogy azt Facebook-bejegyzésében is olvashatjuk – eredményes évet tudhat maga mögött.

Amint írják: „2018-ban a tervezett 5,5 milliárd forint árbevételhez képest 6 milliárd forint árbevétel keletkezett, melyből közel 400 millió forint eredményre számíthat a cég, ezt fejlesztésekre, társadalmi felelősség vállalással kapcsolatos tevékenységekre költi a ménesbirtok – támogatjuk a helyi óvodát, iskolát, az önkormányzatot és a történelmi egyházakat, hitelekkel nem rendelkezünk.”

A fedeles lovarda műemlék épülete

 

Ami a 2019-es gazdasági terveiket illeti, modernizálják és átalakítják a szervezeti struktúrát, új belső szervezeti szabályok lépnek életbe és 15 milliárdos cégfejlesztésbe kezdenek – fogalmazott Lázás János kormánybiztos, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tulajdonosi joggyakorlója a december 5-i sajtótájékoztatón.

A tájékoztatón többek között elhangzott, a költségracionalizálás első lépéseként 2019-től a cég beruház a zöld technológiák létesítésébe a működéshez szükséges áram előállítására, azzal, hogy napelemparkokat épít.

Ezenkívül hamarosan elkezdődik a mezőhegyesi eredetű történelmi magyar lófajták: a nóniusz, gidrán, furioso-north star és a magyar sportlófajta teljes revitalizációja is. A Ménesbirtok szakemberei új tenyésztési programokat dolgoznak ki.

„Az értékmegőrzés is stratégiai cél, ezért elkezdjük a Ménesbirtok területén található műemléképületek restaurációját, átépítjük a szállodát, felújítjuk a ménes által használt teljes épületparkot” – folytatódott a Facebook-bejegyzés.

A város a lótenyésztés és a lovas sportok magyarországi központja

Fotók: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság

Mint köztudott, Mezőhegyesen a lótenyésztés nagy hagyományokra tekint vissza. Innen származik az őshonos magyar fajta, a nóniusz is. Az állomány gyarapszik, ma már nemcsak hazánkban, hanem világviszonylatban is egyre többen keresik az itteni tenyésztésű fajtákat. A növénytermesztés és a díjnyertes marhákat számláló holstein-fríz állomány egyaránt kimagaslónak számít a békési városban.