A nemzeti parkok fejlesztését támogató uniós pályázat jelent meg

Forrás: MTI

 2016. március 22. 15:03

Nemzeti parkok komplex turisztikai fejlesztésére nyílik lehetőség 4,5 milliárd forintos keretösszegig a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) - mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Közölte, a turisztikai fogadóképesség alapvető feltételei mind a tíz nemzeti parkban megtalálhatók, ugyanakkor a 2007-2013-as időszak alatt a látogatók igényeit komplexen kielégítő szolgáltatáscsomag még nem minden nemzeti parkban jött létre.

A jelenlegi konstrukcióban 200 millió forint és 1,5 milliárd forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek a nemzeti parkok attrakciófejlesztésre és a fogadási feltételek javítására, amelyekkel jelentősen tudják növelni látogatószámukat - hangsúlyozta az államtitkár.

Őrségi nemzeti Park

Hozzátette, szükség van innovatív, interaktív bemutatási formákra, a szezonidőszakot meghosszabbító és az ökoturisták igényei szerint kialakított szolgáltatások értékesítésével komplex kínálat létrehozására.

A támogatásból megvalósítható látogatóhelyek, információs pontok, kiállítóterek, látogatók fogadására alkalmas többfunkciós termek, kilátók kialakítása, fejlesztése.
Támogathatók továbbá a védett terület bejárását, megismerését innovatív bemutatási módok alkalmazásával vagy szolgáltatásokkal biztosító fejlesztések, élményelemeket jelentő technikai fejlesztések, illetve az innovatív, interaktív és látogatómenedzsmentet célzó fejlesztések. Szintén támogatható az aktív természetjáró infrastruktúra létrehozása, látogatóbarát fejlesztéssel összekötött fejlesztés vagy felújítás.

A cél olyan fenntartható és a kulturális értékeket hitelesen bemutató turisztikai fejlesztések támogatása, amelyek egymástól jól megkülönböztethetők, fontos továbbá, hogy a látogatók nem jelenthetnek túlzott terhelést a területen - emelte ki az államtitkár.

A támogatási kérelem benyújtására konzorciumi formában is van lehetőség - mondta.