A rendezvényipari képzésekre fókuszál az idei Rendezvény ReStart konferencia

Forrás: turizmus.com

 2022. május 02. 11:02

A Magyar Turisztikai Program Alapítvány május 31-én rendezi meg szezonnyitó konferenciáját, a Rendezvény ResStartot, melynek középpontjában a szektorban jelenlévő munkaerőhiány és az arra való megoldáskeresés áll. Szó lesz még az elmúlt év iparági változásairól és szakpolitikai intézkedésekről is.

A Rendezvény ReStart konferencia tavaly azzal a céllal indult útjára, hogy közös platformra terelje a teljes hazai rendezvényipart. A rendezvények újraindulásának nehézségeit maga mögött hagyva, 2022-ben a Rendezvény ReStart konferencia szezonnyitó eseményként hívja össze az iparág szereplőit. A program tematikája ezúttal is a szakmában jelenlévő problémákra és azok megoldási lehetőségeikre koncentrál:

Idén a fókuszban a munkaerőhiány és az arra részben választ jelentő iparági szakemberképzések, az „utánpótlásnevelés” áll.

„A korlátozások megszüntetésével látszólag fellélegezhetett a rendezvényszakma, azonban a munkaerőhiány továbbra is jelentős az iparágon belül. Ez megnehezíti, esetenként ellehetetleníti egy-egy esemény megszervezését. Bár a jelenség a járvány okozta szakmaelhagyási hullám miatt vált látványossá, fontos rámutatni, hogy valójában ez egy hosszú folyamat eredménye, amelyen kizárólag intenzív szakképzésékkel, a munkakörülmények és a bérezés átalakításával lehet változtatni. Az MTPA már megalakulásakor célként tűzte ki, hogy segítse a rendezvényipari szakemberek képzését. Kiemelten fontosnak tartom, hogy a konferencia fel tudja vonultatni mindazt a tapasztalati-, szellemi-, és kapcsolati tőkét, ami jelen van a szektorban, és ezzel egy időben katalizálni tudja a kereslet és a kínálat közötti párbeszédet.” – mesél a koncepció hátteréről Botond Szabolcs, az MTPA társelnöke.

Az MTPA és kutatási partnere, a Hétfa Kutatóintézet az idei konferencián prezentálja a készülő hazai rendezvényipari oktatás térképét. A szakemberek oktatásának-képzésének ügyével számos előadás és kerekasztal-beszélgetés foglalkozik majd. Az iparág szereplői és a releváns felnőtt- és felsőoktatási intézmények képviselői egy speed meetingen vitathatják meg a szakemberekre vonatkozó kereslet és kínálat helyzetét. A program emellett lehetőséget biztosít egyes szakmai kulcskészségek fejlesztésére is.

utanpotlas_123rf

A szakemberek oktatásának-képzésének ügyével számos előadás és kerekasztal-beszélgetés foglalkozik majd a Rendezvény ReStarton

Fotó: 123rf.com

A ReStarton a fő fókusztéma mellett megjelennek további aktualitások is: esettanulmányokon keresztül megismerhetjük például azt, milyen előnyei és buktatói vannak egy-egy globális formátumú esemény – mint az MTV EMA vagy a Bocus D’Or – megszervezésének, vagy hogy hogyan lehet fél év alatt megszervezni a vizes világbajnokságot. Az esettanulmányok mellett a résztvevők tréningeken és workshopokon merülhetnek el egy-egy speciális témában, mint például a fenntartható rendezvények szervezésében, zenés rendezvények jogosításában vagy éppen a tárgyalástechnikában.

A Rendezvény ReStart 2022 konferencia május 31-én, a Bálnában lesz. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információ elérhető az MTPA hivatalos honlapján és az Alapítvány Facebook-oldalán.