A senior turisták motivációja és élményei Magyarországon

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2020. május 29. 10:21

Az idősebb generáció egyre jelentősebb szereplővé válik a turisztikai piacon növekvő vásárlóereje, valamint a várható élettartam-emelkedésének köszönhetően.

A Turizmus Bulletin 2020/1 számában megjelent „Az idősek turizmusban való részvétele Magyarországon: motivációk és turisztikai élmények vizsgálata” című tanulmányban Kolos Krisztina és Kövesdi Júlia az idős korosztály utazási motivációit és élményeit vizsgálta.

A népesség elöregedése egész Európára jellemző, a folyamat előreláthatólag a jövőben tovább erősödik. Az Európai Tanács 2017-ben publikált előrejelzései szerint Európa teljes népessége 520 millióra növekszik 2070-re, a munkaképes korú népesség (15-64 év között) ugyanakkor jelentős mértékben csökkenni fog.

A senior korcsoport növekvő szerepe igazolja, hogy a szegmens turisztikai igényeinek feltárása a turizmus szakma fontos feladata.

A szerzők kutatásuk során arra keresték a választ, hogy Magyarországon a nyugdíjasok körében melyek a legfontosabb utazási motivációk, illetve milyen élményekkel gazdagodnak belföldi utazásaik során.

Az idősebb generáció egyre jelentősebb szereplővé válik a turisztikai piacon

Fotó: 123rf.com

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a fejlettebb nyugati országokhoz képest a magyar lakosságnak kevesebb lehetősége van a turizmusban való részvételre, melynek főként anyagi és egészségügyi korlátjai vannak.

A jelenségből kiindulva megoldást kell találni arra, hogy a magyar nyugdíjasok utazási lehetőségei kiszélesedjenek.

A kutatás eredményei alapján a senior korosztály egyre inkább igényli az aktivitást utazásaik alkalmával. A turizmust az új és értékes emberekkel való megismerkedésnek, valamint a baráti kapcsolatok kiépítésének eszközeként jellemezték a kutatás résztvevői. Az eredmények azt is hangsúlyozzák, hogy az idősek az utazást nem tartják a boldogságfeltételének, de egybehangzó véleményük alapján hozzájárul a szellemi és fizikai frissesség fenntartásához.

Fontos utazási motiváció továbbá az ismeretszerzés és a fiatalkorban szerzett turisztikai élmények újraélése is.

A teljes tanulmány letölthető IDE kattintva.