A „sharing economy” leleplezése

Forrás: turizmus.com

 2017. március 10. 10:55

„Az internetes platformokon kínált szolgáltatások, avagy, az úgynevezett közösségi gazdaság” címmel tartott prezentációt a UNWTO a berlini ITB-n, s már a címből is kiolvasható a formálódó ítélet.

A téma fontosságát mutatja, hogy a prezentációt és az azt követő panelbeszélgetést személyesen Taleb Rifai, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének főtitkára nyitotta meg. A UNWTO ezekben a hetekben, hónapokban készít a témában egy nemzetközi felmérést, illetve tanulmányt, amelyet hamarosan a nyilvánosság elé tárnak – mondta a prezentációt tartó John Kester, a világszervezet piaci trendeket elemző programigazgatója.

Addig is, amíg a teljes anyag elkészül, a UNWTO egyértelműen állítja, hogy régen nem beszélhetünk közösségi gazdaságról, hanem csak kőkemény üzletről, amelynek viszont nincsenek kellően szabályozott keretei.

A UNWTO vezetői szerint tudomásul kell venni, hogy az internetes platformok átrajzolták a turizmus szinte minden területét, ez ellen harcolni nem érdemes, sőt, nem is lehet, viszont el kell érni, hogy szabályozottan, a professzionális szolgáltatókkal valamilyen összhangban működjön ez a gazdaság.

A prezentáció egyetlen slide-ja jól mutatja, hogy hány platform telepedett rá az ágazat különböző területeire (információ, szállás, közlekedés, étkezés, programok).

 

 

A technológia nyújtotta lehetőség tehát, úgy tűnik, felülírt minden korábbi, írott vagy íratlan szabályt, s ez komoly veszélyeket is hordoz magában, mert, szinte semmilyen fogyasztóvédelmi feltételt nem teljesítenek a résztvevők.

Ha szabad e rövid tudósítás szerzőjeként egy személyes gondolatot hozzátenni mindehhez: az internet hasonló helyzetet teremtett a médiában is. Gondoljon csak arra a Tisztelt Olvasó, hogy saját Facebook ismerősei mennyi badarságot, ellenőrizetlen rémhírt tesznek közzé, ráadásul tele helyesírási hibával, gyermeteg megfogalmazásban. Mégis, nagyon sokan, ma már nem olvasnak újságot, még hírportálokat sem, hanem az ismerőseik által felpakolt valódi, vagy álhírekből "tájékozódnak".  Pedig, milyen jó, amikor ugyanazon a platformon gyorsan jut valós információhoz az ember. Ebben a káoszban szinte lehetetlen lenne rendet teremteni. Az airbnb és a többi, üzleti alapon működő platform biztosan előbb téríthető "jó útra".