A sportturista hosszabb ideig marad, és többet költ

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2020. július 08. 16:44

A Turizmus Bulletin 2020/2. számában megjelent „A 2017. évi hazai rendezésű nemzetközi sporteseményekre érkező külföldi turisták fogyasztásának nemzetgazdasági hatásai" című tanulmányban Laczkó Tamás és Stocker Miklós a sportesemények gazdaságélénkítő szerepét vizsgálták.

Az elmúlt húsz évben a fizikai aktivitáshoz köthető turisztikai kínálat folyamatosan növekszik, a sportturizmusban való részvétel a fejlett országok turistáinak erősödő motivációjává vált. Noha Magyarország turisztikai kínálatának középpontjában elsősorban nem a sportturizmus áll, az elmúlt években hazánkban is egyre jelentősebb szerephez jutnak a sportturisztikai fejlesztések.

A Turizmus Bulletinben megjelent tanulmány célja, hogy bemutassa a sportrendezvények látogatásának motivációjával hazánkba érkezett külföldi turisták jellemzőit és fogyasztási szokásait. A kutatás eredményei alátámasztják, hogy a sportrendezvényeket látogató külföldi turisták tartózkodási ideje hosszabb, költési hajlandósága magasabb a más motivációval érkező turistákkal összehasonlításban. Fontos ismertetőjegyük továbbá, hogy nyitottak a szórakozásra, a vásárlásra és a kulturális vonzerők megismerésére.

2017-ben 496 ezer külföldi utazó érkezett hazánkba sportrendezvények megtekintése céljából, akik összesen 2,197 millió napot töltöttek Magyarországon, amelyből 1,7 millió vendégéjszaka keletkezett. A beutazó passzív sportturisták 4,4 napos átlagos tartózkodással és 22 758 forintos napi átlagköltéssel jellemezhetők, amelyek lényegesen meghaladják az átlagos külföldi turisták tartózkodási idejét és napi költését, ráadásul jelentősen többet költenek kultúrára és szórakozásra is – derül ki a tanulmányból.

Országimázs szempontjából is nagy jelentősége volt, hogy a 2017-es budapesti vizes világbajnokság toronyugrását a Duna-parton rendezték meg

Fotó: MTI

A szerzők hangsúlyozzák, hogy amíg Budapest és az egyéb magyarországi helyszínek nem válnak túlzottan zsúfolttá a sportturizmus hatására, gazdasági szempontból hasznos lehet a fizikai aktivitásnak és sportrendezvényeknek teret adó vonzerők fejlesztése.

A teljes tanulmány letölthető IDE kattintva.