A szerb küldőpiacon felértékelődött Magyarország

Forrás: turizmus.com

 2021. december 17. 09:02

Több száz tárgyalással, sikeres országpromóciós előadással és jó hangulatú, kötetlen kapcsolatépítéssel zajlott le december 9-én Belgrádban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által szervezett idei utolsó szerb workshop.

A turizmus gazdasági, kulturális és társadalmi fontosságának hangsúlyozására és a még szorosabb turisztikai kapcsolatok elősegítésére idén júliusban hosszú távú együttműködési megállapodást kötött a Magyar Turisztikai Ügynökség és Szerbia Nemzeti Turisztikai Szervezete.

Az évzáró rendezvény célja a magyar-szerb üzleti kapcsolatok építése, valamint a hazai desztinációk népszerűsítése volt. A Magyar Turisztikai Ügynökség a szerb piac iránt érdeklődő 11 magyar szolgáltatónak – szállodáknak, utazási irodáknak és desztinációknak – biztosított lehetőséget az eseményen való részvételre, amelyen szerb oldalról több mint 110 utazási iroda, tour operator, valamint újságírók és szerb vállalatok képviselői vettek részt. A rendezvénynek Belgrád ikonikus szállodája, a Hotel Moszkva adott otthont, amely kiváló elhelyezkedésével és csodás építészeti stílusával – az épület homlokzatát Zsolnay-kerámia díszíti – méltó helyszíne volt az eseménynek – olvasható az MTÜ által küldött beszámolóban.

Pintér Attila, Magyarország szerbiai nagykövete köszönti a vendégeket

Fotó: MTÜ

Az eseményen Pintér Attila, Magyarország szerbiai nagykövete mondott beszédet. A köszöntőt Ljubinkovic Iván, az MTÜ Szerbiáért is felelős nemzetközi piacszakértőjének országprezentációja, majd szakmai workshop követte, végül a magyar gasztronómia kincseit felvonultató fogadás és ízletes borok várták a vendégeket.

A workshop utáni napon, december 10-én utazási irodák képviselőiből és tour operatorokból álló 10 fős szerb csoport indult tanulmányútra Belgrádból Budapestre, szintén a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében. A study tour útvonala a fővárost követően a Balaton, Hévíz, Pécs és Harkány érintésével mutatta be Magyarország több kiemelt turisztikai térségének kínálatát. A program sikerét a partnerektől érkezett rendkívül pozitív, elismerő visszajelzések mutatják legjobban:

„Az MTÜ a lehető legjobb módon mutatta be Magyarországot, lenyűgöztek a különböző termékek és programok – beleszerettem olyan új úti célokba, mint Veszprém és Pécs" – mondta Snežana Miljušković, a Fudeks termékmenedzsere.

A tanulmányúton résztvevő egyik újságíró hozzátette: „Lenyűgöző volt ez az utazás! Annyi kulturális, gasztronómiai, zenei és gyönyörködtető hasonlóság, szoros kapcsolat van Szerbia és Magyarország között, sokkal több, mint gondolnánk. A szerbek el vannak ragadtatva a magyar konyhától, a Magyarország nyújtotta élményektől. Biztos, hogy visszajövünk!"

B2B megbeszélés a belgrádi workshopon

Fotó: MTÜ

Ljubinkovic Iván az év zárásaként arra buzdítja a magyar turisztikai szakembereket, hogy tekintsenek új szemmel a szerb piacra, amellyel nyitottak a határok és erősek a társadalmi kapcsolatok is.

A rendelkezésre álló adatok alapján a szerb vendég- és vendégéjszakaszám 2017-től 2019-ig stagnált, a magyarországi küldőpiacok rangsorában Szerbia 2019-ben a 24. helyet foglalta el. 2021 első 11 hónapjának vendégforgalma alapján azonban Szerbia a kereskedelmi vendégéjszakák rangsorában a 16. helyre lépett elő, amely jól mutatja, hogy a világjárvány következtében a közeli turisztikai küldőpiacok szerepe felértékelődött.A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján 2021 első 11 hónapjában több, mint 110 ezer vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon szerb utazók, jóval meghaladva ezzel a Szerbiából érkező egész éves tavalyi vendégforgalmat. A növekedés volumene a fővárosban még jelentősebb volt, mint vidéken. A vendégéjszakák körülbelül 40%-át Budapesten töltötték el a szerb vendégek. A turisztikai térségek közül az idei évben Szeged és térségéhez köthető a legtöbb szerb vendégéjszaka, ezen kívül Győr-Pannonhalma, Sopron-Fertő és a Balaton régió volt népszerű körükben.