A szobalányok hátát is kímélné az új baleári turizmustörvény

Forrás: turizmus.com

 2022. január 20. 14:12

Egy készülő turizmustörvény néhány éven belül kiemelten munkavállalóbarát, környezetbarát és fenntartható úti céllá alakítaná a Baleár-szigeteket.

Új regionális turizmustörvényt készül elfogadni ebben az évben a Baleár-szigetek kormánya. Az új jogszabály a tervezet készítői szerint alapvető változtatásokkal érné el, hogy az úti cél turizmusa munkavállalóbarát, környezetbarát és fenntartható legyen.

Francina Armengol, a Baleár-szigetek elnöke szerint az új törvényi keretek abba a helyzetbe hoznák a turisztikai úti célt, hogy a jövőben is éllovas szerepet tudjon betölteni a turizmusban, és egy sor olyan intézkedést tartalmaznak, amelyek egy integratívabb és fenntarthatóbb gazdasági növekedést tesznek lehetővé. Az említett célokra EU-s forrásokból 55 millió eurót terveznek fordítani – adta hírül a mallorca-services.es.

A törvény összhangba hozná a turisztikai szabályokat a klímavédelmi és hulladéktörvény céljaival, ennek keretében a szálláshelyeket kötelezné többek között arra, hogy gáz- és elektromos kazánokra cseréljék az olajkazánokat. A szállodai szobákat pedig hat éven belül állítható magasságú ágyakkal kellene felszerelni, hogy a szobalányok (vagy ahogy a helyi népnyelvben hívják őket, a „Kelly”-k) könnyebben, a hátuk nagyobb megterhelése nélkül tudjanak ágyazni. Ez 300 ezer szállodai ágyat érintene a szigeteken.

Az új törvény előírná, hogy a szállodák állítható magasságú ágyakkal szereljék fel a szobákat

Fotó: 123rf.com

A törvény ezenkívül a korábbinál is nagyobb hangsúlyt helyezne a helyi termékekre, valamint elősegítené a turisták, a helyi lakosok és a turisztikai munkavállalók sikeresebb együttélését is.

Maria Frontera, a mallorcai szállodaszövetség elnöke fontosnak nevezte az elképzeléseket, de, mint hozzátette, a tervezett előírásoknak együtt kell járniuk pénzügyi ösztönzéssel vagy támogatással, mert a helyi szállodák jelenleg nincsenek abban a helyzetben, hogy nagyobb kiadásokat eszközöljenek. Mint elmondta, a hotelláncok több mint fele már évekkel ezelőtt megkezdte a törvénytervezetben szereplő céloknak megfelelő változtatásokat. A jelenlegi, pandémiás és magas infláció sújtotta helyzetben reálisnak és megvalósíthatónak kell lenniük a tervezett intézkedéseknek.