A tavaszi szünetben is ingyen utazhatnak a gyerekek Kajlával

Forrás: MTI

 2023. március 31. 13:02

Április 6. és 11. között minden gyerek, aki a jegyvásárlás során felmutatja pecsétgyűjtő Kajla útlevelét és személyazonosításra alkalmas igazolványát, korlátlan számban díjmentesen utazhat a MÁV-Start, a Volánbusz és a GYSEV belföldi helyközi járatain.

Tavaly összesen csaknem 150 ezer utazáshoz használták a pecsétgyűjtő füzetet a MÁV-Volán-csoport járatain, így több mint 12 millió kilométert tettek meg az utazók a három iskolai szünetben – mondta el Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pénteken, a budapesti Déli pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón.

A "Hol vagy, Kajla?" program 2019 nyarán indult, a kezdeményezés célja, hogy az általános iskolák alsó tagozatos tanulói megismerjék és családjukkal közösen beutazzák Magyarországot.

A kormány számára kiemelten fontos a turisztikai ágazat, amely több százezer embernek ad munkát. Ezért fontos cél, hogy a szektor minél inkább meg tudjon erősödni, biztos megélhetést nyújtson a családoknak, a gazdaságnak pedig fontos tartóoszlopa maradjon – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Miklós István, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) marketing igazgatója a sajtótájékoztatón azt mondta: a turisztikai ügynökség által kidolgozott "Hol vagy, Kajla?" program hatékonyan járul hozzá a belföldi turizmus erősítéséhez. A 2019-es indulás óta 700 ezer alsó tagozatos diák használta Kajla útlevelét. A pecsétgyűjtő füzetekkel az ingyenes szünidei utazásokon túl országszerte több mint 500 helyen lehet pecsétet gyűjteni, vagy felmutatásával kedvezményeket kapni. Kiemelte, hogy a programhoz kapcsolódva 700 ezer család találkozott Magyarország turisztikai értékeivel.

A Volánbuszokon is ingyen utazhatnak a gyerekek a Kajla útlevéllel

Fotó: MTI/Mónus Márton

Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgatója kiemelte: a MÁV-Volán-csoport a Kajla-program egyik alappillére. Az ingyenes belföldi utazás a Kajla útlevél egyik legnagyobb előnye, mert elérhetővé teszi a programban található eseményeket és nevezetességeket.
A legnépszerűbbek között vannak a váci, az Egert érintő és a Balaton körüli útvonalak, de sokan utaztak Kajlával vonaton vagy buszon egyebek mellett Salgótarján, Miskolc, Szeged, Esztergom és Győr felé is.
Az elnök-vezérigazgató jelezte, hogy a MÁV-Volán-csoport törekszik a turizmus támogatására, ebben az évben is elérhető lesz például a Tisza-tó expressz, valamint a Dunakanyar, a Velencei-tó és a Balaton kényelmes megközelítését biztosító járatok.

A szolgáltatások fejlesztéséről szólva egyebek mellett kiemelte a vasúti és az autóbuszos menetrendek 2021-ben megkezdődött összehangolását, valamint az idén májusban bevezetendő országbérletet és vármegyebérletet.