A települések fele nem ellenőrzi az idegenforgalmi adót bevallókat

Forrás: MTI

 2016. szeptember 07. 15:12

Az idegenforgalmi adót (ifa) beszedő mintegy 830 magyarországi település csaknem fele nem ellenőrzi megfelelően az adófizetést, így nagyon magas - átlagosan 23 százalék - a "láthatatlan" vendégéjszakák becsült aránya - mondta Almádi Krisztina, az EMKA Tanácsadó Kft. szakmai igazgatója.

A településmarketinggel foglalkozó cég országos szakmai tájékoztatási fórumot indított az eredményekről.

Idén nyáron a Jegyzők Országos Szövetségével közös kutatást készítettek az ifa-szabályozásról és a hatékony adóbeszedésről. Felidézte, hogy a jövő évtől az ifa-bevételek minden forintja után korábban járó 1,55 forintos állami támogatás 1 forintra csökken. Ez a turisztikai szempontból  jelentős települések számára olyan bevételkiesést jelent, melynek következtében eddig ingyenes szolgáltatások válhatnak fizetőssé - tette hozzá.

 

Az ifa szabályozása a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik, és változatos képet mutat mind az adóval kapcsolatos adminisztráció, mind a behajtás, és az ellenőrzés  módja. Sokszor - a rengeteg adóbehajtásra fordított erőfeszítés ellenére is - csak a töredéke folyik be annak az összegnek, amelyet a tényleges vendégéjszakák száma generálhatna egy-egy településen. A települések emiatt további kiegészítéstől vagy pályázati lehetőségtől esnek el - mutatott rá.

Almádi Krisztina elmondta, a kutatási eredményekről minden megyében szakmai fórumot tartanak szeptember-októberben, hogy jó gyakorlatokat dolgozzanak ki, amellyel a települések hatékonyabbak lehetnek az adóbeszedésben és az ifa-bevételek növelésében. A fórum a Zala megyei Gyenesdiásról indult a héten.

A 3173 magyarországi település közül 826 önkormányzat vezette be az idegenforgalmi adót, közülük az idei két hónapig tartó online kutatásban közel négyszázan vettek részt, ami 47 százalékos válaszadási aránynak felel meg. A felmérésben minden megyéből és a hét ifa-bevételi kategória mindegyikéből szerepelnek települések.