A turisztikai ágazatra is kiterjesztette a kormány az energiaköltség-támogatást

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. január 10. 19:28

Már a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén működő kkv-k is igényelhetnek támogatást a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programból.

A kormány 2022. október 1-jével elindította a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programot, amelyben 2022-ben 100 milliárd, 2023-ban pedig 120 milliárd forintos keretösszeggel támogatja a vállalkozások működési költségnövekedésének finanszírozását, illetve energiahatékonysági beruházásait – közölte Nagy Márton gazdasági miniszter keddi közleményében.

Ennek keretében vissza nem térítendő közvetlen támogatást lehet igénybe venni 2022 utolsó három hónapjára vonatkozóan az energiaköltség-növekmény 50 százaléka erejéig. Továbbá lehetőség van energiahatékonysági beruházás hitellel érintett részéhez az önerőt kiegészítő, legfeljebb 15 százalékos vissza nem térítendő támogatás igénybevételére is.

A kormány korábban a program könnyítéséről döntött, így mára már azon vállalkozások is jelentkezhetnek támogatásért, amelyek energiaköltségei az árbevétel 2 százalékát érik el – a korábbi 3 százalékos feltétel helyett. Ez a lehetőség a korábbi 9 ezer helyett 16 ezerre növelte azon kkv-k számát, amelyek számára a program támogatásai elérhetők – fűzte hozzá a miniszter.

Szálláshelyek és vendéglátóhelyek is igényelhetnek támogatást a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programból

Fotó: 123rf.com

A minisztérium közleményében további két intézkedést is ismertetett:

1. A kormány újabb három hónappal hosszabbítja meg a támogatási időszakot, így már 2023 első három hónapjára, azaz az új áramévben is igénybe lehet venni az energiaköltség-növekményre vonatkozó támogatást.

2. Emellett – amint arról korábban már beszámoltunk – arról is döntöttek, hogy kiterjesztik a programot a turisztikai ágazatra. Ennek értelmében a magas energiaintenzitású szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatokban érintett kkv-k is jogosulttá válnak a támogatásra.A minisztérium számítása szerint ezzel további húszezer kkv előtt nyílik meg a lehetőség, hogy 2023 első három hónapjára vonatkozóan az energiaköltség-növekményük 50 százalékát kompenzálja az állam, illetve támogassa energiahatékonysági beruházásaikat.

Összességében tehát már több mint 36 ezer kkv előtt áll nyitva a lehetőség a jelentkezésre. A kormány minden érintett vállalkozást arra biztat, hogy mielőbb regisztráljon az energiatamogatas2022 portálon – biztatott Nagy Márton közleményében.