A turisztikai ágazatról szóló állásfoglalást fogadott el az EP

Forrás: turizmus.com

 2020. június 21. 16:59

Jelentős többséggel, 587 igen és mindössze 32 ellenszavazattal fogadta el az Európai Parlament plenáris ülése péntek este azt a turisztikai ágazatról szóló állásfoglalást, amely 45 pontban fogalmaz meg javaslatokat az ágazat megsegítésére és jövőjére vonatkozóan.

Erről Ujhelyi István EP-képviselő, az Európai Parlament illetékes szakbizottságának turizmusért felelős első alelnöke – aki egyben az állásfoglalás egyik kidolgozója és beterjesztője volt – szombati online sajtótájékoztatóján számolt be a közösségi oldalán.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint Ujhelyi az állásfoglalással kapcsolatban kiemelte: több mint 27 millió ember megélhetését biztosítja a turizmus Európában, Magyarországon is legalább félmillió ember függ részben vagy egészben az ágazat sikerétől. A hozzáférhető adatok alapján 6-10 millió, a turisztikai szektorban dolgozó európai munkahelye, illetve megélhetése vált kérdésessé a koronavírus-járvány miatti helyzet következtében.

Az Európai Parlament által most elfogadott, 45 pontos javaslatcsomag legfontosabb elemei közül Ujhelyi István többek között az azonnali segítségnyújtás szükségességét emelte ki a turisztikai ipart működtető kis- és középvállalkozások, mikro- és családi üzletek számára, hogy a járványhelyzet miatti likviditási problémákat át tudják hidalni.

A koronavírus-járvány miatt 6-10 millió, a turisztikai szektorban dolgozó európai munkahelye vált kérdésessé, ezért azonnali segítségnyújtásra van szükség

Fotó: 123rf.com

"Szükség van egy olyan hosszú távú, 2050-ig szóló turizmusfejlesztési stratégiára is, amely a fenntartható és okos megoldásokat részesíti előnyben az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) célkitűzéseivel harmonizáló módon. Európának továbbra is a leglátogatottabb célpontnak kell lenni a nemzetközi turizmusban, ehhez azonban új stratégiára és új fejlesztéspolitikára van szükség. Véget kell vetni a dömpingszerű tömegturizmusnak, a turisztikai szezont 12 hónapra kell bővíteni és Európa teljes területére ki kell terjeszteni a turisztikai szolgáltatásokat" – emelte ki a magyar EP-képviselő.

Az állásfoglalás tartalmazza azt is, hogy a jövőben be kell vezetni egy olyan európai válságkezelési mechanizmust a turisztikai ágazatban, amely gyors és már bejáratott protokollokat tartalmaz a hasonló globális krízishelyzetekre. Ennek része például az európai utasbiztosítási rendszer, amely az európai térségen belül csőd- vagy más krízis esetén jóvátételt tud biztosítani az utasok számára. Szintén fontos követelés, hogy (az újjáépítési csomaghoz hasonlóan) a következő hétéves uniós büdzsében is legyen külön költségvetése sor a turizmus számára – olvasható a közleményben.