A turizmus húzhatja ki Ausztráliát a bajból

Szerző: Vámos Éva

Forrás: turizmus.com

 2020. január 20. 18:09

Az ausztrál kormány 76 millió dollárral támogatja a turizmust, mert úgy véli, ez az ágazat teheti a legtöbbet a bozóttűzben elpusztult területek helyreállításáért.

Ausztrália történetének legnagyobb kihívása előtt áll – jellemezte a helyzetet Scott Morrison miniszterelnök. Ausztráliában a tavaly ősz óta tombol a bozóttűz, január közepére Új-Dél-Wales és Victoria állam határán egy 500 ezer hektáros „gigatűzfészek" alakult ki, a katasztrófa során közel egymilliárd állat pusztulhatott el.

Egymilliárd állat pusztulhatott el az ausztrál bozóttűzben

Fotó: 123rf.com

Az erdőtüzek általában „patchwork”- mintában égnek, azaz marad olyan érintetlen terület, ahol az állatok menedéket találhatnak. Az ausztrál bozóttűz azonban mindent elpusztított, ami az útjába került. Klímaszakértők szerint a jövőben a növekvő átlaghőmérséklet és a szárazság miatt gyakrabban alakul ki hasonló tűzvész Ausztráliában és az USA-ban is.

 

76 millió dolláros kampány indult

Az egyik érintett ausztrál állam, Új-Dél-Wales rendkívüli esetekben illetékes minisztere, David Elliott szerint a turizmus segítheti leginkább az elpusztult városok helyreállítását.

A kormányzat 76 millió ausztrál dollárral támogatja a turizmust, hogy így védje a munkahelyet és a kisvállalkozásokat főleg a nagyon súlyosan károsodott Kenguru-szigeten, Adelaide Hillsen, a Kék-hegységben, az új-dél-walesi tengerparton és a Victoria állambeli Kelet-Gripplandsban – írja az eturbonews.com.

A 76 millió dolláros összegből 20 milliót belföldi, 25 milliót pedig külföldi marketingkampányra szánnak, további 10 millió dollárral pedig a bozóttűztől sújtott területeken szervezett eseményeket támogatják.

Az ausztrál turisztikai szervezeten, a Tourism Australián keresztül 9,5 millióval erősítik az ország jelenlétét a nemzetközi médiában és segítik a turisztikai vállalkozások részvételét az éves rendezvényeken – utóbbi célra 6,5 millió dollár jut.A diplomáciai hálózat 5 millió dollárt kapott, hogy hirdesse: Ausztrália nyitva áll a turisták és a tanulni vágyók előtt.

Simon Birmingham turizmusért felelő miniszter arra bátorítja az ausztrálokat és az ország legnagyobb küldőpiacait, hogy a következő hosszú hétvégén vagy iskolai szünetben nyaraljanak belföldön, hogy támogassák a turizmust, hiszen az ország legtöbb turisztikai látványossága sértetlen maradt.