A turizmus munkaerőpiaci alkalmazkodóképessége: letölthető tanulmány és tananyag

Forrás: turizmus.com

 2022. május 30. 19:41

Most elolvashatja a VIMOSZ és a Családbarát Magyarország Központ közös projektjének teljes kutatási zárótanulmányát és képzési tananyagát.

A munkaerőhiány a turizmusban már a minőség szinten tartását veszélyezteti, ezért ágazati stratégia kidolgozására és a szolgáltatóknak egyedi megoldásokra tett javaslatot az a kutatás, amelyet a VIMOSZ és a Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Kft. közösen készített.

A szakemberhiány orvoslására mindenképpen ágazati stratégiát kell kidolgozni, mivel az aktuális gazdasági, világpolitikai és az ágazatban kiemelten érvényesülő munkaerőpiaci problémák jelentősen megnehezítik a szálláshelyek és vendéglátó egységek minőségi szinten tartását – állapította meg az Európai Uniós támogatással, több száz munkaadó és munkavállaló megkérdezésével elkészített javaslatcsomag.

A vírushelyzetet megelőzően is markáns problémát okozott az egyre kiterjedtebb és differenciáltabb szakemberhiány. Ezzel magyarázható, hogy a munkaadók – még a bezárások idején is – igyekeztek megtartani a munkavállalókat, különösen az értékes szakterületek képviselőit.Látható trend, hogy a családbarát szemlélet folyamatosan teret nyer a vendéglátásban, bár tudható, hogy munkavállalói szempontból a szektor nem kifejezetten családcentrikus.A kutatás rámutat, hogy a vírushelyzetből a nagy szereplők leginkább előre menekültek, azaz sokan elvégezték a tervezett beruházásokat, fejlesztéseket. A kisvállalkozások közül azok maradtak talpon, akik kellő tartalékokkal rendelkeztek és tudtak profilt váltani – pl. élelmiszer, készétel kiszállítás –, vagy eleve több lábon álltak.

A finanszírozható munkavállalói létszámnak gyakorlatilag minden jelentkező feladatot el kellett végezni. Ez egyébként is jellemző a mikrovállalkozásokra, de normál esetben a cég méretének növekedésével együtt jár a feladatok differenciálódása is. A járványhelyzet mindezt kiterjesztette a nagyobb vállalkozásokra is.

A munkaadók – még a bezárások idején is – igyekeztek megtartani a munkavállalókat, különösen az értékes szakterületek képviselőit

Fotó: 123rf.com

A turisztikai szektor munkaerőpiaci alkalmazkodóképességének fejlesztése" néven futó GINOP-projekt megállapításai között szerepel, hogy az ágazati szereplőknek érdemes tartalékot képezni nemcsak anyagi, hanem szakmai, kapcsolati, mentális stb. erőforrásokból is. Nagyon sokan számoltak be arról, hogy a bezárások alkalmával az eredetileg másodrendűként kezelt vállalások, fejlesztések húzták ki a nehéz helyzetből a vállalkozást. Ilyen például az ételkihordás, közétkeztetés, de voltak olyan lábai a vállalkozásoknak, melyek túlmutattak az ágazat keretein is, ilyen például a fröccsöntőüzem, kertészet, mezőgazdasági tevékenységek, szállítmányozás.

A családi vállalkozásokat gyakran azok a családtagok mentették meg, akik csak besegítettek a vendéglátásba, de egyébként más szakterületeken tevékenykedtek, és a munkaerőhiány orvoslására olyan atipikus megoldások is szóba jöhettek, mint az ágazattól alapvetően idegen távmunka. A személyes jelenlét nélkülözhetetlen a turisztikai és vendéglátóipari munkákban, ugyanakkor számos háttértevékenységet, szervezési, pénzügyi, adminisztratív feladatot el lehet végezni távmunka keretében is.A munkaerő-kölcsönzés ezidáig nem volt jelentős az ágazatban, de szakmai hálózatokban egyfajta megoldása lehet a munkaerőgondok kezelésének. Az uniós projekt részeként a kutatás mellett képzési anyag is készült, konferenciát, workshopot is tartottak az ágazati szereplőknek.

Most elolvashatja a projekthez tartozó teljes kutatási zárótanulmányt és képzési tananyagot ide kattintva.

Bővebb információ a projektről a VIMOSZ honlapján keresztül érhető el: