A Turizmus Szatellit Számlák fejlesztési lehetőségei

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2020. december 16. 15:35

A Turizmus Szatellit Számlák (röviden: TSA) a turizmusszektor teljesítményét mutatják ki a nemzetgazdasági számlák rendszerének forrásai alapján.

A Turizmus Bulletin 2020. évi különszámában megjelent „A turizmus közvetlen hozzájárulása a magyar gazdaság teljesítményéhez: a Turizmus Szatellit Számlák fejlesztésének alternatívái” című tanulmányban Hinek Mátyás rámutat a Turizmus Szatellit Számlák anomáliáira, valamint a magyar TSA-számítás fejlesztési lehetőségeire.

A turizmus szatellit számlák módszertani alapját az OECD, az UNSD és az UNWTO által jóváhagyott keretrendszer határozza meg. A nemzetközi ajánlásokban szereplő adatforrások egy része azonban Magyarországon nem áll rendelkezésre, így a turizmus teljesítményének egy része láthatatlan a magyar TSA-statisztikákban.

Ebből kiindulva a szerző a kutatás során megvizsgálta a magyar TSA-számítás fejlesztési lehetőségeit.

A turizmus teljesítményének egy része láthatatlan a magyar TSA-statisztikákban

Fotó: A Turizmus Bulletin Különszámának címlapfotója/Szentendrei TDM

A kutatás során az új-zélandi TSA összeállításához felhasznált adatbázisok áttekintésére került sor, melyek teljes mértékben nem adaptálhatók a magyar rendszerre, azonban a vizsgálat jó kiindulópont lehet a magyar turizmus szatellit számlák fejlesztéséhez.

A tanulmány rámutat az új-zélandi módszertan sajátosságaira, miszerint turisztikai költésnek számít többek között a szokásos környezeten kívül eső tartós fogyasztási cikkek vásárlása, a 12 hónapig külföldön tartózkodó tanulók fogyasztásai, valamint a kirándulóhajókhoz köthető kiadások is.

A tanulmány hangsúlyozza, hogy a turizmus gazdasági teljesítményének meghatározása nagyban függ attól, hogy milyen minőségű és milyen körben gyűjtött adatok alapján készülnek a jelentések. Az új-zélandi példa elemzése azonban rámutat, hogy az adatbázisok sokfélesége elősegítheti a pontosabb és megalapozottabb kalkulációk összeállítását.

A teljes tanulmány letölthető IDE kattintva.