A turizmus tervezett újranyitását sürgeti a WTTC

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. március 25. 11:26

A WTTC friss kutatása szerint a turisztikai szektor 2020-ban 4,5 billió dolláros veszteséget szenvedett el a koronavírus-járvány hatására, azonban egy világos és határozott újranyitási terv végrehajtása esetén 2022-re helyreállhatna az ágazat.

A turizmusban működő vállalkozások képviselőit tömörítő globális szakmai szervezet, a Turisztikai Világtanács (WTTC) Gazdasági Hatásjelentéséből az is kiderül, hogy a szektornak a nemzeti össztermékhez való hozzájárulása 49,1%-kal csökkent tavaly, miközben a világgazdaság csupán 3,7%-kal esett vissza.

A WTTC szerint júniustól szigorú szabályok betartása mellett újra lehetne indítani a nemzetközi turizmust

Fotó: 123rf

A WTTC szerint a szektor a túlélésért küzd, miközben az utazási korlátozások és a sok esetben szükségtelen karanténszabályok miatt a gyors felépülés is veszélybe került.

Az elemzésből kiderül, hogy a szektor hozzájárulása a globális GDP-hez a 2019. évi 9,2 billióról 4,7 billióra esett vissza, miközben az ágazat részaránya a világgazdaságban a korábbi 10,4%-ról 5,5%-ra zuhant.

A 2019-es csúcsévben az utazási szektor teljesítménye rekordot döntött, és minden negyedik új álláshely ebben az ágazatban keletkezett. A foglalkoztatottak 10,6%-a az ágazatban dolgozott, ami 334 millió főt jelentett.

Tavaly ugyanakkor 62 millió álláshely, vagyis az összes munkahely közel 20%-a szűnt meg az ágazatban, így jelenleg már csak 272 millió főt foglalkoztat a turizmus globálisan.

A válság különösen negatívan érintette a kis- és közepes vállalkozásokat, mivel a turizmusban ezek aránya eléri a 80%-ot. Ugyanakkor még a mostani álláshelyek jelentős része is különböző állami támogatások révén maradhatott meg, sok esetben részmunkaidős foglalkoztatás formájában.

A WTTC úgy látja, hogy komoly segítséget jelentettek az állami támogatások a szektor túléléséhez, ugyanakkor korlátlan ideig nem tarthatók fenn ezek. Ehelyett az újraindulás segítésére kellene fókuszálniuk a kormányoknak, hogy a gazdaság élénkülése révén lehessen megmenteni milliók megélhetését.

A jelentés szerint a nemzetközi utazási költések 69,4%-kal estek vissza tavaly 2019-hez képest. A belföldi költések esetében ennél kisebb mértékű, 45%-os volt a mínusz.

Gloria Guevara, a WTTC elnök-vezérigazgatója a kutatás alapján úgy látja, hogy amennyiben idén júniusra a nemzetközi közlekedés és turizmus újraindul, akkor annak jelentős pozitív hatása lesz az egyes országok gazdasági teljesítményére és munkaerőpiacára.

Globális nyitás esetén a WTTC becslése szerint az idén az ágazat globális GDP-hez való hozzájárulása akár 48,5%-kal is magasabb lehet, mint volt 2020-ban, jövőre elérheti a 2019. évi szintet, 2023-ban pedig akár 25%-kal meg is haladhatja majd azt.

Amennyiben megfelelő ütemben folytatódik a globális oltási kampány, és még a nyári szezon előtt enyhítik az utazási korlátozásokat, akkor a 2020-ban az ágazatból elveszett 62 millió munkahely 2022-re visszaépülhet.

A WTTC ezért azt javasolja, hogy idén júniusban a kormányok – megfelelő szabályok betartása mellett - indítsák újra a turizmusukat. Négy konkrét intézkedést javasolnak, ezek a következők:

  • - széleskörű, nemzetközileg koordinált tesztelési rendszer az utazó indulásakor az oltással még nem rendelkezők részére, így elkerülhető a fogadóországbeli karantén
  • az egészségügyi és higiéniai protokollok szigorú betartatása, kötelező maszkviselés
  • az országok helyett az egyes utazók rizikóértékelésére kellene helyezni a hangsúlyt
  • további állami segítség a szektornak pénzügyi, likviditási és munkahely-megőrzési szempontokból egyaránt.

 

A digitális oltási igazolások, például a Digitális Zöld Igazolvány bevezetése is hozzájárul az ágazat újjáéledéséhez – mondta Guevara. A szakember azt is kérte a kormányoktól, hogy egyértelmű és határozott útmutatást adjanak a vállalkozások számára az újranyitás menetrendjéről.