A vártnál is erőteljesebb idén a világturizmus bővülése

Forrás: turizmus.com

 2018. június 27. 09:34

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének adatai szerint az év első négy hónapjában 6 százalékos volt a növekedés.

A bővülést Ázsia és a Csendes-óceáni térség, illetve Európa vezette, 8, illetve 7 százalékos növekedéssel. Afrikában 6 százalékos volt az idegenforgalom többlete az egy évvel korábbihoz képest, A Közel-Keleten 4, Amerikában pedig 3 százalék, ami ugyancsak rekord eredménynek számít. Az UNWTO korábbi előrejelzése 4-5 százalék volt 2018-ra.

„A nemzetközi turizmus folytatja a szignifikáns növekedést, ami munkahelyek teremtésében mutatkozik meg sok gazdaságban. Ez a bővülés arra int, hogy még nagyobb szükség van az ágazat fenntartható fejlődésének a menedzselésére, valamint arra, hogy okos desztinációkat építsünk, még több technológiai újítással és innovációval” – mondta a szervezet főtitkára, Zurab Pololikashvili.

Szerzetes Mianmarban (Burma)

Fotó: turizmus.com

Január és áprilisban a nemzetközi turistaforgalom Ázsia minden térségében növekedett, de különösen Délkelet-Ázsiában és Dél-Ázsiában, ahol 10 és 9 százalékos volt a bővülés. Európában elsősorban a déli Mediterrán térség vonzotta a turistákat, ahol 8 százalékos volt a növekedés.

Az amerikai kontinensen belül pedig Dél-Amerika volt a húzóerő, 8 százalékos bővüléssel. Egyedül a karibi térség vesztett pozíciójából, ott 9 százalékos volt a visszaesés, különösen a 2017 augusztusában és szeptemberében tomboló hurrikánok miatt, amelynek következményeivel még mindig küzdenek több helyen.

Afrikából és a Közel-Keletről csak szórványosan érkeztek információk, de ezek szerint 6, illetve 4 százalékkal bővült a turizmus, miközben a közel-keleti úti célok újraéledtek, és az afrikai növekedés is konszolidálódott.

Az UNWTO kutatási paneljének adatai szerint változatlanul erős a bizalom a globális turizmusban. A május-augusztusi periódusra az évtized legjobb eredményét várják, különösen Afrikának, a Közel-Keletnek és Európának köszönhetően. A szakértők értékelése ugyancsak robusztus.