Lázadnak a lengyel vendéglátósok, de a kormány nem engedi az újranyitást

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. január 28. 18:15

Múlt héten még úgy tűnt, hogy megállapodik a varsói kormány a szolgáltatási szektorban működő vállalatok tulajdonosaival az őket érintő korlátozásokról. A lengyel vezetés azonban ma bejelentette, hogy újabb két hétre meghosszabbítja a korlátozásokat.

Az utóbbi hetekben a lengyel szolgáltató cégek azzal fenyegetőztek, hogy akkor is kinyitnak, ha ezért büntetést kell fizetniük. Leginkább a szállodások nyitnának már, de a vendéglátóipari egységek és a kisebb (kozmetikai, fodrász) vállalkozások is munkába szeretnének állni.

A Lengyel Hotelek Gazdasági Kamarájának (IGHP) elkezdett tárgyalni a kormány képviselőivel, hogy egyeztessenek arról, milyen egészségügyi feltételek teljesítése mellett kezdhetnék újra a tevékenységüket a szolgáltatók. Úgy tűnt, hogy a kormány sem zárja ki a szigorítások enyhítését, azonban a járvány harmadik hullámától tartva új egészségvédelmi szabályokat kíván bevezetni.

A cégek, akik több hónapja szenvednek a kényszerű bezárásoktól, úgy érezték, készen állnak működésük újrakezdésére a megfelelő szabályok betartásával legálisan, és nem kerülnének konfliktusba a kormánnyal.

A várakozásokkal ellentétben a kormány azonban január 28-án bejelentette, hogy újabb két hétre meghosszabbítják a korlátozásokat. A múzeumokat és bevásárlóközpontokat ugyan február 1-től megnyitják, de a szállodák és éttermek továbbra is zárva maradnak, csak házhoz szállítással vagy elvitelre adhatnak el ételt. Az uszodák, aquaparkok, edzőtermek, klubok és fitneszközpontok tevékenysége is tovább szünetel majd, és a sípályák szintén zárva maradnak.

etterem_zarva_korona_123rf

Sok étterem és bár önkényesen megnyitott, vállalva az akár 30 ezer zlotys (2,4 millió forintos) bírságot is

Fotó: 123rf.com

Az  egészségügyi miniszter azzal érvelt, hogy a kormány folyamatosan elemzi a járványos helyzetet nemcsak Lengyelországban, hanem Európában is. A döntés meghozatalakor a napi esetszámok elemzése mellett figyelembe vették a nemzetközi változásokat is és az új vírusmutációk terjedését.

A kormány figyelmeztette azokat a vállalkozókat, akik a nyitás mellett döntöttek, hogy meg fogják vonni a pénzügyi támogatásukat és az adómentességüket, amennyiben folytatják a tevékenységüket.

Sokan ennek ellenére az elmúlt napokban mégis kinyitottak, mert csak ebben látták a túlélés esélyét, vállalva ezzel a maximum 30 ezer zlotys (2,4 millió forint) bírságot is.

Az önkényes megnyitást szorgalmazó vendéglátósok az #OtwieraMY (Megnyitjuk) mozgalomban tömörülnek, a közösségi média pedig tele van a hashtag alatt videókkal és képekkel, amelyeken az emberek zsúfolt partikról, nyitott bárokból és éttermekből posztolnak.

A hét elején Lengyelország elnöke, Andrzej Duda kitartást és józan gondolkozást kért mindenkitől. Mint mondta, megérti a vendéglátósok és szolgáltatók „kétségbeesését”, de kijelentette, hogy a törvények alapján továbbra is büntetni kell őket a rendelkezések megszegése miatt.

Mindeközben Lengyelország déli, hegyvidéki részén tiltakozó akciót terveznek február 1-jére. A szállodák, hostelek, sífelvonók megnyitását tervezik, amelyek a területen élők fő bevételi forrását jelentik.