A vendégszám növelésében és az összefogásban látja a megoldást az MTÜ

Forrás: turizmus.com

 2021. július 14. 22:49

A vendégforgalom növelésében, a célzott, adatvezérelt marketingben, a munkaerő hatékony pótlásában és az együttműködésben látja a szektor újraindításának kulcsát a Magyar Turisztikai Ügynökség – mondta Guller Zoltán, az MSZÉSZ tisztújító közgyűlésén tartott előadásában.

A MTÜ vezérigazgatója hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy a turizmus már 2022-ben elérje a 2019-es rekordév szintjét.

A bezárás hónapjai után a turizmus lendületes újraindulása bizakodásra adhat okot, a foglalások alapján minden esély megvan rá, hogy a belföldi forgalom a tavalyinál erősebb lesz, ugyanakkor a külföld óvatosabb visszaépülésére lehet számítani – fogalmazott Guller Zoltán. Májusban 84 milliárd, júniusban – 62 százalékos növekedés mellett – már 102 milliárd forintos árbevételt értek el a vendéglátóhelyek, szemben a tavaly júniusi 76 milliárddal. Július első 11 napjának 45 milliárd forintos árbevétele pedig már 15 százalékkal meghaladja a tavaly július egészének forgalmát.

Guller Zoltán szerint az idei vendégéjszakaszám megközelítheti a 30 milliót

Fotó: Csárdás Ferenc

Az éves vendégéjszakaszám a várakozások szerint megközelítheti a 30 milliót, ami ugyan kevesebb a 2019-es 41 milliónál, de jelentős növekedés a 2020-as 22-23 millióhoz képest. Az MTÜ vezérigazgatója nem tartja kizártnak, hogy 2022-ben elérhetők lesznek a 2019-es eredmények.

Ezt segítheti, hogy június végén 198 milliárd forint volt a SZÉP-kártyákon. A költések 27 százaléka a szálláshelyeken történt, ami meghaladja a korábbi arányt.Guller Zoltán hangsúlyozta, a kormány tisztában van azzal, hogy Budapest nélkül nincs turizmus, ezért nyitott minden szakmai javaslatra, ami megoldás lehet a jelenlegi válságra. Azon viszont változtatni kell, hogy a budapesti vendégéjszakák 93 százalékát a külföldiek adják – tette hozzá.

Elhangzott, hogy a Kisfaludy Program támogatásával 35 új szálloda épülhet fel vidéken, ezzel, valamint a panziók és a magánszálláshelyek felújításával sikerült a vidéket felzárkóztatni. Kijelentette, újabb szálláshely-pályázat már nem lesz, várható azonban pályázati forrás a vendéglátás támogatására, a gyógyfürdők infrastrukturális fejlesztésére 150 milliárdot fordítanak majd, és folytatódnak a strandok, kastélyok, várak fejlesztései is.

Beszámolt a turizmustörvény módosításáról és ezen belül az egységes szálláshelyminősítés bevezetéséről. A kötelezővé tett minősítés jövő év elején indul és három év alatt az összes hazai szálláshely minősítésére kerül. Szálláshelytípustól függetlenül a csillagos besorolás lesz az általános, 1-től 5 csillagig, a jelenlegi besorolások megtarthatók azok érvényességi idejéig, az új rendszer szerinti első minősítés pedig mindenki számára ingyenes lesz.Az MTÜ a saját eszközeivel nagyszabású célirányos nemzetközi kampányokat folytat a social médiában. A tűpontos célzást segíti az adatvezérelt marketingkommunikáció, az NTAK-on keresztül látják mind a 41 ezer hazai szálláshely adatait, amit kiegészítenek a mobilcellákból és a bankkártya-forgalomból nyert információk. Így pontosan tudják, hogy egy adott településen megszállók jellemzően milyen látnivalókat, attrakciókat keresnek fel, milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe – mindezt felhasználják a kampányok és a jövőbeni fejlesztések megtervezéséhez is.

Guller Zoltán emlékeztetett, a Covid-járvány előtti kilenc év a magyar turizmus legdinamikusabb fejlődési időszaka volt, amibe belefértek akár a nézetkülönbségek is. Most, a baj időszakában azonban csak az összefogásnak van helye. Az MTÜ vezérigazgatója együttműködésre hívta a szakma szereplőit annak érdekében, hogy a turizmus 13 százalékos GDP-hozzájárulását közösen mielőbb vissza tudják állítani.