A Virágos Magyarország mozgalom szerepe a falufejlesztésben

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2021. március 17. 11:12

A Virágos Magyarország mozgalom hazánkban egyre növekvő népszerűséggel és presztízzsel bír.
A Turizmus Bulletin 2020/4. számában megjelent „A Virágos Magyarország mozgalom szerepe a falufejlesztésben” című tanulmányban Bérczi Szabolcs, Csemez Attila, Sallay Ágnes a falusi települések által benyújtott pályázatokat a zöldinfrastruktúra fejlesztésekkel összehasonlítva elemzi.
Napjainkban a természeti környezetre épülő turizmus szerepe jelentősen felértékelődött a belföldi és nemzetközi turisztikai piacon egyaránt. A Virágos Magyarország verseny valamennyi eleme (például: új faluközpont, zöldkapu, növényültetések) a megvalósítást követően a település fontos attrakciójává válik, ezáltal pedig a térség turisztikai szerepét is nagyban befolyásolhatja.

A Virágos Magyarország mozgalomban való részvétel a falvak fontos rehabilitációs eszköze is lehet

Fotó: 123rf.com


A szerzők kutatásukban 48 falu tevékenységét elemezték, vizsgálva az egyes falvak településhálózatban betöltött szerepe és a zöldinfrastruktúra fejlesztések közötti kapcsolatot, valamint a falvak fejlesztésének főbb programjait. Az elemzett falvakat három kategóriába sorolták: nagyvárosi agglomeráció települései, városhiányos térség települései, valamint kisvárosi vonzáskörzet települései csoportokba.
Az eredmények rámutattak, hogy a vizsgált falvak 60%-a fontosnak érezte, hogy részt vegyen a Virágos Magyarország mozgalomban. A pályázatok sarkalatos elemeiként a virágos faluközpontok, a pihenőpontok és emlékhelyek jelentek meg. Valamennyi településtípus esetében kiemelten jól – 70% feletti eredménnyel – mozgósítható a lakosság a részvételre, a kisvárosi vonzáskörzetbe tartozó településeknél a közösségi részvétel azonban jelentősen intenzívebb – áll a tanulmányban.
Az elemzés fő konklúziója, hogy a mozgalomban való részvétel, vagyis a zöld településkép kialakítása nagyban erősíti a falvak turisztikai vonzerejét, mindamellett pedig jelentős hatást gyakorol a helyi lakókörnyezet minőségi fejlesztésére és a lakosság elégedettségére. A szerzők hangsúlyozzák, hogy a Virágos Magyarország mozgalomban való részvétel olyan vonzerőfejlesztési lehetőség, amely egyben a falvak fontos rehabilitációs eszköze is lehet.

A teljes tanulmány letölthető IDE kattintva.