A wellnessturizmus kilátásai a koronavírus-járvány után

Forrás: turizmus.com

 2021. július 26. 11:31

A Health Tourism Worldwide által a Wellness Tourism Association és az International Medical Travel Journal együttműködésével készített úttörő tanulmányok folytatásaként a HTWW kiadta a The Wellness, Health and Travel 2030: Regional and Country Outlook post-COVID19 jelentést.

A maga nemében ez az első olyan tanulmány, amely kiemeli, hogy milyen fontosak lesznek a helyi adottságok és a piaci jellemzők a wellness- és gyógyturisztikai célú utazások területén a 2025-30 közötti időszakban.

A jelentés ország- és régióspecifikus elemzést kínál a globális és helyi trendekről, és rámutat arra, hogy az utazás, a vendéglátás, az egészségügy, a gyógyfürdők és a wellness-szolgáltatásokat kínáló vállalkozások és szervezetek hogyan profitálhatnak az egészség, a wellness és a jólét iránti növekvő érdeklődésből a pandémia után.

A 39 vizsgált ország és régió egészségturizmusának jelenlegi trendjei azt mutatják, hogy a piaci lehetőségeket nagymértékben meghatározza a helyi piac érettsége, valamint a helyi erőforrások és infrastruktúra fejlettsége.

Ahogy Keith Pollard, az International Medical Travel Journal főszerkesztője fogalmazott: "A COVID-19 tovább bonyolította az egészségügyi és wellnessutazások amúgy is összetett és zavaros piacát. A jelentés ezt a kihívásokkal teli piacot vizsgálja, és rávilágít arra, hogy az úti célokra és a szolgáltatásokra nagy szükség van, a szolgáltatóknak pedig arra, hogy finomítsák és összpontosítsák termék- és marketingkommunikációjukat. A piaci szegmentáció és a wellnessturizmus mozgatórugóinak mélyreható megértése a siker kulcsa".

A jelentés javaslatokat és útmutatást is ad a világjárvány által súlyosan érintett vállalkozások és úti célok számára. Magától értetődik, hogy mind a nagyközönség, mind az ipar és a kormányzat képviselői felismerték a wellness fontosságát és szerepét a mindennapi életben. A szabadidő, a rekreáció, a vendéglátás, a gyógyfürdők, a wellness, az utazás és az egészségügy ágazatai igyekeznek olyan ötleteket és lehetőségeket felfedezni és továbbgondolni, amelyeket a világjárvány elindíthatott. A jelentés ebben is segít: rávilágít azokra a szegmensekre, létesítményekre és ingatlanokra, valamint kezelésekre és szolgáltatásokra, amelyek fontos szerepet fognak játszani az újrakezdésben.

Az egyes országok járványkezelési stratégiája közvetlen hatással lehet arra, hogy mennyire lesznek vonzóak a gyógyturisták számára

Fotó: 123rf.com

A tanulmány ezeken kívül az egészségügyi, illetve wellnesscélú utazások főbb aspektusait vizsgálja. Legfontosabb pontjai, illetve megállapításai:

  • Az, hogy az egyes országok hogyan kezelték a COVID-19 világjárványt, közvetlen hatással lehet arra, hogy ezek az országok mennyire lesznek vonzóak a gyógyturisták számára.
  • 11 ajánlást ad, amelyek abban segítenek, hogy a vállalati utazások wellnessorientáltabbak legyenek.
  • A 2020-as WTA Wellness Travel Consumer Survey (Észak-Amerika) felmérése alapján összegyűjti a wellnesscélú utazások fogyasztói motivációinak 12 kulcsfontosságú tényezőjét.
  • A wellness célú utazások számának bővülését lehetővé tévő, kulcsfontosságú szegmensek a baráti társaságok, a családok, az egyedül utazó férfiak, valamint bizonyos országokban az azonos nemű párok.
  • A szállodákban található gyógyturisztikai létesítmények továbbra is népszerűek bizonyos országokban, de fel kell készülni egyre több öko- és kaland-wellness, valamint gyógyvíz alapú wellness-szolgáltatás nyújtására.
  • A tanulmány megerősíti, hogy a szolgáltatások és létesítmények/ingatlanok népszerűsége piaci szegmensenként, valamint országonként és régiónként eltérő.

A jelentés elkészítéséhez 42 helyi szakértő nyújtott betekintést az országos és regionális erőforrásokba, és határozta meg, hogy a helyi piacok hogyan illeszkednek – vagy nem illeszkednek – a globális és regionális előrejelzésekbe. A tanulmányban vizsgált 39 ország és régió az amerikai kontinenstől a távol-keleti országokig fedi le a világot, és jól látható, hogy a piaci trendek mindenhol kicsit különbözőek.

Ahogy Puczkó László, a HTWW vezérigazgatója és társalapítója összefoglalja: "Bár lehetnek globális meta- és divattrendek, az alapvető információkat még mindig minden országból és minden piacról össze kell gyűjteni".