A WTTC az európai turizmus erőteljes fellendülését jósolja 2022-re

Forrás: turizmus.com

 2022. január 21. 14:11

A World Travel & Tourism Council (WTTC) az Európán belüli utazásokról készített legfrissebb elemzésében a húsvéti időszakra 250 százalékos növekedést jósol a tavalyi évhez képest, a nyári foglalások pedig az előrejelzések alapján 80 százalékkal haladják majd meg a 2021-es szintet.

A Utazási és Turisztikai Világtanács képviselői is részt vettek a héten Madridban megrendezett FITUR nemzetközi turisztikai vásáron, ahol a globális turisztikai szervezet reményt adott a nehéz helyzetben lévő ágazatnak.

A WTTC partnere, a ForwardKeys, egy utazási adatokkal és elemzésekkel foglalkozó vállalat szerint ugyanis az Európán belüli repülőjegy-előfoglalások a forgalmas húsvéti és nyári időszakra a tavalyi évhez képest ugrásszerűen megnőttek, ami a kontinens utazási és turisztikai vállalkozásainak pozitív löketet ad majd.

Julia Simpson, a WTTC elnök-vezérigazgatója elmondta: "A legfrissebb foglalási adatok azt mutatják, hogy az európaiak ismét pozitívan állnak hozzá az utazáshoz. A húsvéti és nyári foglalások erősnek tűnnek. Az omikron ugyan hatással volt az év elejére, de a fertőzések tetőzésével és a tünetek enyhülésével az emberek ismét elkezdtek utazásokat foglalni".Az adatok szerint a húsvéti időszakra több mint 250 százalékkal több jegyet foglaltak eddig, mint a tavalyi év hasonló időszakában, míg a nyári foglalások jelenleg 80 százalékkal haladják meg a 2021-es szintet.Ez azt jelenti, hogy az Európán belüli utazási ágazat teljesítménye az idei húsvétkor és nyáron várhatóan csak 38, illetve 45 százalékkal fogja alulmúlni a járvány előtti szintet. Mivel azonban a kontinens országai folyamatosan enyhítik az utazási korlátozásokat, a korai jelek szerint a forgalomnövekedés egyre nagyobb lendületet vesz majd, így a mutatók a nyár felé közeledve még közelebb kerülhetnek a 2019-ben regisztráltakhoz.

turista_123rf

Az ágazat a jelenlegi foglalási adatok alapján több mint 250 százalékos növekedést érhet el húsvétkor, mint egy évvel korábban Európában

Fotó: 123rf.com

Az Európán belüli utazások már 2022 első negyedévében is 275 százalékos növekedést mutattak, míg a legfrissebb foglalási adatok azt mutatják, hogy az európai úti célokba érkező nemzetközi utasok száma több mint 280 százalékkal fog növekedni 2021 azonos időszakához képest.

Várhatóan Spanyolország lesz a legnépszerűbb úti cél az európai utazók körében, az ide irányuló érkezések száma 2022 első negyedévében a pillanatnyi adatok szerint 320 százalékkal nőtt. A második helyen Törökország áll.

Julia Simpson hozzátette, hogy "a problémák akkor jelentkeznek, amikor a kormányok utazási korlátozásokkal reagálnak az új járványhullámokra és variánsokra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is egyetért azzal, hogy a határok lezárása értelmetlen, amikor az omikron már elterjedt a társadalomban. Ez csak kárt okoz a gazdaságnak és negatív hatással van a megélhetésre".

Hangsúlyozta, hogy "a legújabb tudományos bizonyítékok szerint az omikron variáns, bár könnyebben terjed, kevésbé súlyos tüneteket okoz, és kevesebb kórházi kezeléshez és halálesethez vezet". Az elnök-vezérigazgató bejelentette, hogy a WTTC ezért felszólítja a kormányokat, hogy csökkentsék az utazási korlátozásokat, és tegyék lehetővé a teljesen beoltott utazók szabad mozgását.