Adatkezelési tanácsok utazási irodáknak

Forrás: turizmus.com

 2018. április 25. 18:01

A MUISZ szervezésében konzultációt tartott az Oppenheim ügyvédi iroda az adatvédelmi dokumentumcsomagról – tájékoztatott a szövetség.

A konzultáción – amelyen azok az irodák vettek részt, amelyek korábban jelezték, hogy megvásárolják a GDPR csomagot - számos kérdésre kaptak választ Bartal Iván adatvédelmi szakértő, partner részéről. Szó volt a meglévő adatbázisok jogszerű használatáról, a személyes adatokat tartalmazó iratok megőrzéséről, az adatvédelmi incidensekről, az adatok megfelelő törléséről vagy éppen a harmadik országokba való adattovábbításról.

Az Oppenheim ismét hangsúlyozta, hogy szükséges a kapott iratok megfelelő egyediesítése, amelynek során az utazási irodáknak saját tevékenységüket elsősorban adatvédelmi jogi szempontból kell elemezniük és nem a hagyományos iparági felosztások alapján.

Adatkezelés az utazási irodákban

Fotó: turizmus.com

Kevésbé hangsúlyos tehát, hogy az adott iroda kiutaztatással, vagy beutaztatással, utazásszervezéssel vagy utazásközvetítéssel foglalkozik, ehelyett arra kell figyelmet fordítani, hogy a személyes adatok kezelését saját nevében végzi, azaz adatkezelőnek minősül, vagy azt csak más javára folytatja és így adatfeldolgozást végez. Felhívta az iroda a figyelmet, hogy az ECTAA ajánlása szerint is javasolt, hogy minden utazási szolgáltató alapvetően adatkezelőként tekintsen saját magára.